Acar ketimun - I

zoetzuur van komkommer

atjar_ketimoen (2K)

  • 1 komkommer
  • 2 eetl. suiker
  • 1 eetl. zout
  • 2 uien
  • 2 ontpitte rode lomboks
  • 3 eetl. azijn
  • peper
  • 3 kruidnagelen

Schil de komkommer en snijd hem in schijfjes.
Doe de schijfjes in een kom en schep ze met het zout door elkaar.
Laat het zout drie uur intrekken.
Spoel de komkommerschijven daarna in een vergiet onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier.
Doe de azijn, suiker, peper en de kruidnagelen met ongeveer ½ dl water in een pannetje en breng het mengsel aan de kook.
Temper de hittebron en laat alles circa 10 minuten zachtjes koken.
Doe de droge komkommerschijven met de klein gesneden rode peper in een pot en schenk de nog kokende, kruidige azijn door een zeef er overheen.
Laat het mengsel afkoelen.
Sluit de pot en laat het tafelzuur voor gebruik een dag of vijf staan.
Bewaar het zoetzuur wel in de koelkast.

Bron: Jan Rijks


Acar ketimun - II

zoetzuur van komkommer

  • 1 komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • 1 rode peper
  • 5 eetl. rijstazijn
  • 25 g bruine basterdsuiker
  • zout

Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snijd de komkommer in boogjes.
Pel de ui, snijd hem in vieren en dan in flinterdunne plakjes.
Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes.
Roer in een schaal de azijn, suiker en een snufje zout door elkaar en los de suiker al roerende op.
Schep de komkommer, ui en peper erdoor en laat het komkommerzoetzuur 2 - 3 uur intrekken.

Bron: Receptenbank


Acar ketimun - III

zoetzuur van komkommer

atjar_ketimoen (2K)

  • 1 komkommer
  • 1 wortel
  • 1 sjalotje
 
  • 4 eetl. natuurazijn
  • 1 eetl. donkerbruine basterdsuiker

Snijd de komkommer en wortel in dunne plakjes, met bijvoorbeeld een kaasschaaf.
Meng alle ingrediƫnten in een kom en laat een paar minuutjes staan.
Serveer de atjar ketimun met de babi ketjap met hardgekookt ei.

Bron: Conimex


Acar ketimun - IV

zoetzuur van komkommer

  • stevige komkommer
  • 1 rode peper
  • 10 cl water
  • 2 eetl. azijn
  • 1 eetl. bruine suiker
  • zout

De komkommer schillen ( niet noodzakelijk), halveren en de zaadlijsten verwijderen.
De rode peper in de lengte snijden en de pitjes wegdoen.
Komkommer en rode peper in plakjes snijden.
Breng het water, de azijn, de suiker en wat zout in een pannetje aan de kook.
Schenk de warme vloeistof over de komkommer en de rode peper en laat het afkoelen.
Eventueel kan u er ook een fijngesneden uitje aan toevoegen.
Lekker bij nasi goreng of bami.

Bron: Kook Jij
Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Acar ketimun - V

zoetzuur van komkommer

  • komkommer
  • zout

Snij de komkommer, na ze goed geschild te hebben, in vier lange repen.
Verwijder het zaad en snij de repen aan gelijkmatige stukken.
Doe er zout op en schud ze goed om.
Na 24 uur laat men ze goed uitlekken, doe ze in een pot en giet er Indonesisch gekruide azijn overheen.
Doe ze in flesjes of goed gesloten potjes.
Voor de Indonesische kruidenazijn kookt men 100 cl azijn met wat knoflook, mespunt jahe (gember), mespunt kerrie, een halve stengel sereh (citroengras) wat zout en en dessertlepel suiker even op.
Vervolgens laten afkoelen en in een afgesloten fles bewaren.

Bron: Indisch kookboek

Terug