Aligot I

voor 6 personen, vegetarisch

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 400 g mozzarella di buffala in dunne plakjes
  • 100 g boter
  • 250 g crème fraîche
  • zout & peper naar smaak
  • 2 gesnipperde tenen knoflook

Kook de aardappelen in de schil, pel ze en stamp ze fijn.
Voeg, op zacht vuur, de boter, peper en zout, de knoflook en de crème fraîche toe en roer tot een gladde massa is ontstaan.
Houd die goed warm.
Voeg nu de mozzarella toe en roer met een houten spatel steeds in dezelfde
richting tot de kaas draadjes vormt en het mengsel homogeen is.
Serveer direct.
Dit is niet de originele versie van Aligot, want daarin gaat tomme, een heel verse kaas uit Laquiole.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Aligot II

voor 6 personen, vegetarisch

  • 1 k aardappelen, bijv. Nicola
  • 500 g tome d'Aubrac, Reblochon of een andere verse kaas
  • 200 g crème fraîche
  • 200 g boter
  • 2 - 3 teentjes knoflook, ragfijn gehakt of uit de pers
  • zout en versgemalen peper

Snijd de geschilde aardappels in stukjes.
Kook ze in iets gezouten water gaar.
Snijd intussen de korst van de kaas.
Snijd of schaaf de kaas in dunne plakjes.
Raspen is verboden.
Giet de aardappels af en stamp ze tot een puree.
Zet de pan op een laag vuur en voeg beetje bij beetje, steeds roerend de fijngehakte knoflook, de boter en de room toe.
Voeg in één keer de kaas toe en klop met een stevige houten lepel de kaas door de puree.
Roer in één richting en til het mengsel steeds op, zodat er lucht bijkomt.
Als de kaas is gesmolten en de puree een dik lint vormt is de aligot klaar.
Neem voor een kleinere portie de helft van bovengenoemde ingrediënten.
Belangrijk: serveer onmiddellijk!

Receptuur: specialiteit uit Aubrac, versie van Michel Bras

Aanvullende informa ie van Tonny Leeflang - Wondergem

Even een nieuwer recept dan hierboven, het verschilt iets van het andere maar het maakt ook de manier van roeren in de puree iets duidelijker.
Aligot maken wordt in de streek rondom Aubrac zeer serieus opgevat en er zijn vaak verhitte discussies over al of niet toevoegen van knoflook, meer/minder crème fraîche of boter etc.
Hoe dan ook deze versie van Michel Bras (een belevenis om daar eens te eten) doet het hier erg goed.
Ik gebruik er ook wel buffelmozzarella voor.
Als bijgerecht voor 4 personen is de helft van deze hoeveelheden voldoende, niet dat er anders overblijft maar niemand eet dan nog van de rest.
Als ik het alleen voor mijzelf maak eet ik het met wat broccoli of groene asperges en een gepocheerd eitje.

Terug