Waterzooi met kip, I

waterzooi_kip (2K)

  • 1 kip
  • 4 aardappelen
  • 1 ui
  • 5 wortelen
  • 50 g selder
  • 1 laurierblaadje
  • 1 peterseliewortel
  • 40 g kervel
  • 20 cl room
  • 50 g venkel
  • 2 preiwitten
  • tijm
  • peper
  • zout

Snijd 4 wortels, 2 preiwitten en een kleine venkel in julienne voor het garnituur
Doe de kip in een pan.
Prik de kruidnagel in de ui en leg de ui in de pan.
Doe de rest van de groenten er ongesneden bij en zet alles net onder water.
Doe er een kruidentuiltje van laurier, peterseliestengels en tijm bij en laat ongeveer 45 minuten rustig sudderen.
Haal de kip uit de pan en zeef het kookvocht.
Breng opnieuw aan de kook en doe er de groentejulienne bij.
Voeg er de room bij, snijd de kip in stukken en doe opnieuw in de pan om goed door te warmen.
Breng op smaak met peper en zout.
Schep de waterzooi in grote diepe borden en versier met kervel.
Serveer met gekookt aardappeltjes of boerenbrood.

Bron: KIP lekker


Waterzooi met kip, II

waterzooi_met_kip (2K)

  • 2 kippen van 1 kg
  • 2 preien
  • 1 kleine selder
  • 2 grote wotelen
  • 2 uien
  • 20 cl room
  • 4 kruidnagels
  • peterselie
  • tijm
  • laurier
  • zout
  • peper
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 30 g + 50 g boter
  • 3 eetl. bloem

Maak de groenten schoon.
Snij het wit van de prei in ringen, de stelen van de selder in stukjes, hak de peterselieblaadjes fijn (hou de steeltjes apart).
Verdeel één wortel in schijfjes en snij 1 ui fijn.
Gooi de rest niet weg dat gebruiken we om de kip in te koken; de fijngesneden groenten gebruiken we op het einde van de bereiding.
Schik de tweede ui en prik er de kruidnagels in.
Leg de kippen samen met de ui, het groen van de prei, de selderbladeren, de peterseliestengels en de tweede wortel samen in een grote pot en schenk er water bij tot alles onder staat.
Kruid met peper, zout, bouillonblokjes, tijm en laurier en laat alles ongeveer 25 à 35 minuten koken, tot het vlees van het karkas loskomt.
Haal de kippen uit het kookvocht, laat even afkoelen.
Ontvel de kip en haal het vlees van de karkassen en de bouten.
Zeef het kookvocht (bouillon) en hou het apart.
Stoof de fijngesneden groenten even aan in wat boter (30 g).
Voeg de stukken kip en de gezeefde bouillon bij.
Laat alles 10 minuten op een zacht vuur garen.
Meng 50 g boter met de bloem tot een roux.
Voeg de roux bij de waterzooi en roer om tot alles indikt.
Voeg er de room bij.
Breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi de waterzooi met de fijngehakte peterselie en dien ze op met gekookte aardappelen.

Bron: Inge Deyck
Gepubliceerd door: Kook Jij


Waterzooi met kip, III

waterzooi_kip2 (2K)

  • 2 kippenborsten
  • 2 uien
  • 4 wortelen
  • 2 stengels bleekselder
  • 2 preien
  • 1½ l kippenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 eetl. boter
  • 1 eetl. bloem
  • 10 cl lichte room
  • nootmuskaat
  • peper uit de molen
  • zout
  • 2 eetl. gehakte peterselie
    • kruidentuiltje
  • laurier
  • tijm
  • peterselie

Ontvel de kip.
Snij 1 ui, 1 wortel, 1 selderstengel en het groen van de prei in stukken.
Leg ze in de bouillon, samen met het kruidentuiltje.
Breng aan de kook.
Doe er de kip bij, dek af en laat zachtjes 30 tot 35 minuten koken, of tot de kip goed gaar is.
Snipper de tweede ui, snij de rest van de wortelen in staafjes, het preiwit in ringetjes.
Snij de selderstengel in boogjes, hak de blaadjes fijn.
Neem de kip uit de pot.
Zeef de bouillon en druk de groenten uit.
Breng de bouillon weer aan de kook en blancheer de fijngesneden groenten 2 minuten.
Laat in een andere pot de boter smelten.
Roer er de bloem door.
Leng aan met de helft van de bouillon.
Doe er de room bij en hou tegen de kook aan tot de saus bindt.
Blijf intussen roeren.
Schep de groentejulienne bij de roomsaus en eventueel de rest van de bouillon.
Doe er de kip bij.
Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Werk af met peterselie.

Opmerking
Lekker met gestoomde aardappelen.

Bron: Libelle
Gepubliceerd door: Lize Lorent in Kook Jij


Waterzooi met kip, IV

voor 2 personen

  • 4 kippenbraadsticks (bovenpoot zonder vel) of kipkarbonades
  • 1 eetl. vloeibare margarine
  • 6 dl kippenbouillon (van tablet)
  • 300 g aardappelen
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij

Bestrooi de braadsticks met peper en een beetje zout.
Bak de kip in de hete margarine bruin.
Voeg de bouillon toe en kook de kip 10 minuten.
Maak de aardappelen en de groente schoon.
Snijd de aardappelen in blokjes, de prei in ringen, de wortel in plakken en de bleekselderij in boogjes.
Doe de aardappelen en de groente in de bouillon en kook alles in 15 minuten gaar.

Bron: Voedingscentrum

Terug