Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel

waterzooi_kipfilet_asperges (2K)

  • 4 kipfilets
  • ½ l kippenbouillon
  • 2 dl room
  • 80 g boter
  • 16 asperges
  • 50 g kervel
  • 2 tomaten
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Kook de kipfilets gedurende 10 tot 12 minuten gaar in de bouillon.
Schil de asperges grondig en kook ze gaar in ruim gezouten water.
Leg de tomaten een paar tellen in kokend water, spoel ze koud en trek het velletje eraf.
Snijd ze in vieren, verwijder de pitten, en snijd het tomatenvlees in blokjes.
Neem de kipfilets uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Breng ¾ van de bouillon aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Voeg de room toe en breng opnieuw aan de kook.
Klop er de boter onder en breng de saus op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Snijd de gekookte asperges in stukjes van 5 cm en voeg ze toe aan de saus, samen met de gehakte kervel en de blokjes tomaat.
Serveer de waterzooi in diepe borden.

Tips
Waterzooi is lekker met een gekookte aardappel, die je in plakjes in de saus legt.
Kippenbouillon is eenvoudig zelf te maken, liefst een dag van tevoren. Neem een soepkip, kook ze in water en schuim het kookvocht grondig af. Voeg vervolgens fijngesneden groente toe, zoals als prei, wortel, selder, ajuin etc. Kruid met wat laurier, tijm, foelie, peper en zout.
Kook tot de kip goed gaar is. Neem de kip uit de pan, zeef de bouillon en laat afkoelen. Er zal een vetlaagje ontstaan dat gemakkelijk verwijderd kan worden. (het kippenvlees is weer te gebruiken in een ander gerecht als vol-au-vent).

Bron: KIP lekker

Terug