Gentse waterzooi met kip

waterzooi_kip (2K)

  • 150 g winterwortel
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 dunne preien
  • 4 takjesselderij
  • 3 takjes peterselie
  • ¼ zakje verse bieslook
  • 1 kg kippebouten
 
  • 50 g boter
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 2 eidooiers
  • 3/4 dl slagroom of koffieroom
  • zout, (versgemalen) peper
  • aluminiumfolie

Maak de wortel, bleekselderij en prei schoon en snijd ze in stukken.
Hak de kruiden in kopje fijn.
Bestrooi de kip met zout & peper.
Verdeel de helft van de boter in stukjes over de bodem van een braadpan.
Verdeel er de groenten over en voeg 3 eetl. water toe.
Leg de kip op de groenten, verdeel er de rest van de boter in klontjes over en strooi er de helft van de kruiden over.
Zet de pan op laag vuur en verwarm het geheel onafgedekt ± 20 minuten zachtjes.
Breng in een steelpan 8 dl water met de bouillontabletten aan de kook en laat de bouillontabletten al roerend oplossen.
Schenk de bouillon bij de kip en stoof de kip afgedekt in ± 40 minuten zachtjes gaar.
Verwarm 4 diepe borden voor, leg de kip in de borden en houd ze onder aluminiumfolie warm.
Roer de dooiers in een kommetje met de room en 4 eetlepels stoofvocht los en voeg dit al roerend aan het stoofvocht toe.
Blijf roeren tot een mooi geboden soep ontstaat.
Breng op smaak met zout & peper en strooi er de rest van de kruiden over.
Schep de soep over de kip.

Terug