Vlaamse rollade

(6 - 8 personen)

  • 50 g boter
  • 1 varkensrollade van ± 1 kg
  • 1 gepelde en gesnipperde ui
  • 1 in ringen gesneden prei
  • 4 geschrapte en in plakjes gesneden worteltjes
  • 1 eetl. fijngehakte peterselie
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 1,5 dl runderbouillon
  • 1,5 dl bier
  • 1 eetl. maizena
  • 1 dl koffieroom
  • zout
  • zwarte peper uit de molen

Verhit de boter in een braadslede en bak de rollade hierin bij veel hitte snel rondom bruin.
Leg de ui, prei, worteltjes, peterselie, het laurierblad en de kruidnagels rond de rollade, schenk de bouillon en het bier in de braadslede en braad het vlees in ± 90 minuten in de op 175 °C voorverwarmde oven tot het gaar is.
Bedruip het vlees tijdens het braden regelmatig met het braadvocht.
Neem de rollade uit de braadslede en houd hem warm.
Zeef het braadvocht in een pannetje en breng het aan de kook.
Leng in een kommetje de maizena met de koffieroom aan en roer dit mengsel door het braadvocht tot een lichtgebonden saus is ontstaan.
Breng de saus op smaak met wat zout & peper.
Snijd de rollade in plakken en leg deze op een schaal.
Schenk wat van de saus over het vlees en geef de rest van de saus er apart bij.

Terug