Vlaamse karbonades - I

Over Vlaamsche Karbonades bestaat in Nederland nog enige verwarring, omdat de één aangeeft dat het een gerecht met gestoofd rundvlees betreft, terwijl een ander varkensvlees aangeeft.
Eigenlijk hebben beide partijen gelijk, want het gerecht kan inderdaad met beide vleessoorten worden bereid.

  • 600 g runderlappen
  • 2 grote uien
  • 2 grote wortelen
  • 80 g boter
  • 1,5 eetl. (zonnebloem)olie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1,5 eetl. bloem
  • 3 dl Gouden Carolus *
  • 2 eetl. (frambozen)azijn
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 theel. bruine kandijsuiker
  • 1 eetl. fijngehakte peterselie

Dep het vlees met keukenpapier droog en snijd het in stukken van ± 3 cm.
Snipper de uien en snijd de wortelen in kleine blokjes.
Verhit de boter en de olie en wacht tot het schuim van de boter grotendeels is weggetrokken.
Bak hierin dan het vlees aan alle kanten lichtbruin.
Voeg tijdens het bakken de uien toe en strooi er naar smaak zout & peper over.
Laat de uien zolang mee bakken tot ze beginnen te kleuren.
Strooi er door een zeefje de bloem over, voeg de wortelblokjes toe en schep alles enkele malen goed door.
Schenk er onder voortdurend omscheppen het bier bij en blijf roeren tot alles aan de kook is gekomen.
Voeg de azijn toe en leg het laurierblad en de tijm tussen het vlees.
Temper het vuur, leg het deksel op de pan en laat alles in 2,5 uur zachtjes gaar stoven.
Schep het vlees van tijd tot tijd even om en voeg extra bier (of water) toe als er teveel vocht dreigt te verdampen.
Verwijder voor het opdienen het laurierblad en het takje tijm.
Proef de saus en voeg naar smaak zout en/of peper toe.
Roer er daarna de suiker door.
Strooi er de peterselie over en serveer het gerecht in een voorverwarmde schaal.
Geef er gekookte aardappelen of stokbrood bij en een gemengde salade, bijvoorbeeld van rode kool.

* Gouden Carolus is een bier van Brouwerij 't Anker in Mechelen.
Te koop bij een goede slijterij of gespecialiseerde bierwinkel.


Vlaamse karbonades - II

  • 1 kg rundsvlees
  • 2 grote uien
  • 50 g reuzel
  • mosterd (hoeveelheid naar smaak)
  • 2 eetl. azijn
  • 1 teentje look
  • 2 laurierbladen
  • 1 takje tijm
  • ½ liter bier (Gueuze of ander bier van hoge gisting)
  • 1 sneetje brood
  • peper
  • zout

Snijd het vlees in grote stukken van ± 100amelk.
Doe wat reuzel in de pan en laat het vlees daarin lichtbruin worden.
Kruid met zout & peper.
Voeg als het vlees bruin is, de schoongemaakte en in stukjes gesneden uien, de azijn, de uitgeperste look, tijm en laurier toe en schenk het bier over het gerecht, zodat alles goed is bedekt.
Besmeer de snee brood gul met mosterd en doe dit bij het gerecht.
Breng alles aan de kook, sluit de pan met een deksel af en laat alles op een zacht vuurtje ± 2 uur stoven.
Aan het eind van de stooftijd moet het bier tot ongeveer de helft zijn ingekookt en moet het brood volledig in de saus zijn opgenomen.
Voeg eventueel nog zout & peper naar smaak toe.
Serveer bij voorkeur met gekookte aardappelen.

Terug