Vlaams rundvlees - I

  • 600 g doorregen runderlappen in blokjes
  • zout, versgemalen peper
  • 125 g boter
  • 3 uien in partjes
  • 2 geperste teentjes look
  • 2 eetl. bloem
  • 5 dl Gueuze Lambiekk
  • 2 eetl. azijn
  • 1 eetl. grove mosterd
  • 3 theel. honing
  • nootmuskaat
  • de blaadjes van 3 struikjes witloof

Bestrooi het vlees met zout en bak het in 100 g boter snel bruin.
Neem het uit de pan en bak in hetzelfde bakvet de ui en de look ± 5 minuten.
Doe het vlees terug in de pan, strooi er bloem over en bak dat even mee.
Schenk er al roerend het bier bij.
Voeg de azijn, mosterd, 1 theel. honing, zout, peper en nootmuskaat toe en stoof het vlees met het deksel op de pan in ± 2 uur gaar.
Roerbak in een wok het witloof in 25 g boter.
Voeg 2 theel. honing, zout & peper toe en laat het gerecht afgedekt nog ± 2 minuten stoven.
Schep het vlees op een schaal en schik het witloof eromheen.
Lekker met gekookte aardappelen.


Vlaams rundvlees - II

  • 500 g runderlappen
  • zout
  • peper
  • 80 g boter
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • 1 eetl. bloem
  • ½ liter pils
  • 2 schepjes suiker
  • een scheutje azijn
  • tijm, laurier
  • 3 takjes peterselie
  • 1 dikke snee volkorenbrood zonder korst
  • mosterd

Verhit de boter, bak de lappen daarin aan alle kanten snel aan en strooi er zout & peper op.
Neem het vlees uit de pan en fruit in het achtergebleven vet de in ringen gesneden uien en de in dunne reepjes gesneden wortel.
Stuif er de bloem over en roer even goed door tot de bloem kleur heeft.
Voeg het bier erbij, roer goed door en laat dit met elkaar even pruttelen.
Voeg dan de suiker, de azijn en de kruiderij toe en schep even door.
Leg de lappen erbij, leg het deksel op de pan en draai het vuur zeer laag.
Laat de lappen ± 1,5 uur zeer zacht stoven.
Besmeer het brood dik met mosterd, leg het in de pan en laat nog een uurtje stoven (het brood lost dan in de saus op en bindt deze).
Verwijder de takjes peterselie en het laurierblad en dien het vlees in de saus op.

Terug