Varkenskroontje met persillade van tomaat

Varkenskroontje met persillade van tomaat

    • voor het varkenskroontje
  • 1 varkenskroontje van ongeveer 800 g
  • boter
  • 1 flesje kruidig bier van hoge gisting (bv. Karmeliet)
  • 2 wortelen
  • 1 grote ui
  • enkele takjes verse tijm en rozemarijn
  • nootmuskaat
  • peper & zout
    • voor de persillade van tomaat
  • 4 eetl. broodkruim
  • 1 eetl. zongedroogde tomaat (fijngemalen)
  • 1 koffiel. fijngesneden rozemarijn
  • 1 theel. mosterdzaadjes

Meng de ingrediënten voor de persillade.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Laat boter smelten in een pan die nauwelijks groter is dan het stuk vlees.
Kruid intussen het kroontje met peper, zout en een vleugje nootmuskaat.
Kleur het kroontje aan alle kanten aan, zonder de boter te laten verbranden.
Voeg desnoods een vers klontje boter toe.
Bedek de vleeskant van het kroontje met de persillade.
Druk goed aan en leg het vlees in een ovenschotel.
Giet er het braadvocht uit de pan over.
Snijd de ui en wortel in grove stukken en leg ze rond het vlees met de takjes tijm en rozemarijn.
De groenten voorkomen dat het braadvocht verbrandt en zorgen voor een lekkere saus.
Zet het vlees in de oven en draai de thermostaat terug naar 180 °C.
Bak 15 minuten en verlaag de temperatuur dan naar 150 °C.
Bak nog eens 45 minuten.
Arroseer tijdens het braden regelmatig met de braadjus.
Check met een kookthermometer of de kerntemperatuur minimum 69 °C heeft.
Of druk met de vingers aan de zijkanten om te voelen of het vlees voldoende weerstand heeft.
Haal het uit de oven en laat 15 minuten rusten op een warm bord, afgedekt met aluminiumfolie.
Blus het braadvocht met het flesje bier, laat even doorkoken en roer alle aanbaksels goed los.
Giet door een zeef en monteer de saus met stukjes koude boter.

Heerlijk met in de oven gebakken aardappelen.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug