Gemarineerd varkenshaasje - I

  • 2 middelgrote varkenshaasjes
  • 1 wortel
  • 1 selder
  • 2 uien
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 2 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • ¾ l rode wijn
  • 1/4 liter water
  • 4 soeplepels olie
  • 4 peren
  • 80 g veenbessenmoes of aalbessenconfituur
  • 1 liter water
  • 1 citroen
  • 80 g suiker

Marineer de varkenshaasjes 14 uren in een mengsel van de fijn versneden ui, wortel en selder, de tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbes, de rode wijn, het water en de olie.
Haal de varkenshaasjes uit de marinade, droog ze af en bak ze in een braadpan kort af.
Leg ze in een ovenpan en laat ze 15 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven roze bakken.
Pocheer intussen de peertjes in een kookvocht bestaande uit 1 liter water, 80 g suiker en het sap van 1 citroen.
Kook de veenbessen in een weinig perenstroop gaar.
Vul de gepocheerde peertjes met de veenbessenmoes op.


Gemarineerd varkenshaasjes - II

varkenshaasjes (3K)

voor 5 personen

  • ± 1,2 kg varkenshaasje
  • 15 cl rode porto
  • 2 ajuinen
  • 4 teentjes look
  • rode bessen
  • tijm
  • zeezout
  • laurierblaadjes
  • gember
  • komijn
  • rozemarijn
  • olijfolie op basis van pepers

Snijd de varkenshaasje in gelijke stukken en verwijder de pezen en het te veel aan vet.
Ajuin in fijne blokjes snijden.
Look zeer fijn snijden.
Dit alles in een schaal.
Voeg de kruiden, porto en olijfolie toe, wentel het vlees goed in de marinade.
Zet onder gesloten deksel ± 12 uur in de koeling.
Bak het vlees naar wens.
Van de marinade kan je een saus bereiden.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug