Varkensfilet met romige biersaus

  • 4 vastkokende aardappels (± 500 gr)
  • 100 g boter
  • 100 g champignons
  • 100 g Ardennerham in plakjes
  • 700 g varkensfilet
  • zout
  • peper
  • 1 flesje Westmalle Dubbel bruin Trappistenbier
  • 1 beker crème fraîche (20 cl)
  • keukenpapier, aluminiumfolie
  • een ovenschaal (inh. ± 1 liter)
  • een ovenschaal van ± 20 x 30 cm

Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in blokjes.
Smelt in een pan de helft van de boter.
Bak de aardappelblokjes tot ze licht zijn gebruind.
Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snijd ze in plakjes.
Snijd de ham in reepjes.
Bak de champignons en de ham 1 - 2 minuten met de aardappelblokjes mee en schep het aardappelmengsel dan in een ovenschaal.
Bak het ± 20 minuten in het midden van de oven.
Snijd de varkensfilet intussen in 12 medaillons en bestrooi ze met zout & peper.
Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak de medaillons aan beide kanten bruin.
Doe ze over in een ovenschaal en zet ze ± 8 minuten in de oven erbij.
Neem ze uit de oven en houd ze onder aluminiumfolie warm.
Schenk het bier bij het bakvet van de medaillons en laat het ± 5 minuten koken.
Roer de crème fraîche erdoor en laat nog 1 - 2 minuten zachtjes pruttelen.
Breng op smaak met zout & peper.
Schep op 4 borden elk 3 eetl. saus, verdeel de medaillons over de borden en schep het aardappelmengsel ernaast.
Serveer de rest van de saus er apart bij.

Terug