Tarte tatin van witloof

Tarte tatin van witloof

  • lant-en-klaar bladerdeeg
  • 6 stronkjes mini-witloof,
    overlangs in tweeën gesneden
  • 1 eetl. verse tijm
  • 150 g bruine suiker
  • 15 g verse boter
  • zeezout
  • 4 ovenschalen, Ø 13 cm
    • voor de vinaigrette
  • ½ appel,
    geschild, ontpit en in grove stukken gesneden
  • 1 eetl. pijnboompitten, geroosterd
  • 10 cl notenolie
  • 3 cl balsamicoazijn
  • 2 eetl. honing
  • peper & zout

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snij 4 cirkels van ± 13 cm uit het bladerdeeg.
Verwarm de suiker en 5 cl water in een steelpan tot de suiker smelt en goudbruin karamelliseert.
Haal de pan van het vuur, roer er de boter door en meng tot een gladde massa.
Verdeel de karamel over de vier schotels.
Strooi het zeezout en de tijm over de karamel en leg er het witloof op.
Druk het deeg op het witloof en snij overtollig deeg weg.
Zet de schotels in de oven en bak ze 20 minuten tot het deeg goudbruin en krokant is.
Meng voor de vinaigrette de notenolie, balsamicoazijn, honing en appel met een staafmixer.
Zeef en breng op smaak met peper en zout.
Draai de taartjes om op de borden en besprenkel ze met de vinaigrette.
Serveer ze met een frisse groene salade.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug