Stoemp

(Vlaanderen)

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 1 kg worteltjes
  • 1 ui
  • 50 g boter
  • 250 g vet spek
  • 1 takje tijm
  • 1 eetl. gehakte peterselie
  • een beetje melk
  • peper
  • zout

Maak de worteltjes schoon en snijd ze in plakjes.
Smelt de boter in een grote pan en laat de gesnipperde ui daarin fruiten.
Voeg, als de ui begint te bruinen, de wortels, tijm en peterselie toe en kruid met peper en zout.
Giet er water bij tot de groenten net onder staan en laat op een matig vuurtje 40 minuten sudderen.
Laat de aardappelen in gezouten water 20 minuten koken.
Snijd het spek in dobbelsteentjes en smelt ze in een pan op zacht vuur.
Voeg, als alles gaar is, de groenten en het spek bij de uitgelekte aardappelen.
Giet er een beetje melk bij en draai alles door de groentezeef.
Proef of er nog zout & peper bij moeten.
Dien het gerecht zeer warm op met gebakken worstjes en mosterd.

Terug