Rundvlees gestoofd in chimay

  • runderstooflappen of surcadelappen 750 g
  • 3 uien
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • teentje knoflook
  • mosterd
  • laurierblaadjes
  • tijm
  • bloem
  • 2 flesjes Chimay rood
  • zout & peper

Snijd het vlees in blokjes en snipper de uien grof.
Bak het vlees in een braadpan licht aan.
Haal het vlees uit de pan en bak de uien in het zelfde vet.
Voeg de knoflook (fijngeperst) aan de uien toe en bak deze ook even mee.
Vervolgens de tomatenpuree toevoegen en ook even meebakken.
Als de tomatenpuree op temperatuur is de mosterd, laurierblaadjes, tijm en suiker toevoegen.
Roer de bloem er door en blus het af met het bier, (i.p.v. bier kan ook runderbouilion worden gebruikt, of half om half).
Schep 1 lepel bruine suiker erbij en roer het goed door.
Doe het vlees weer terug in de pan en zorg dat het net onder is gedompeld in de saus.
Is er te weinig saus voeg dan wat bier, water of bouillon toe.
Breng het geheel op smaak met wat zout en vers gemalen peper.
Zet de pan terug op een laag vuur of in een voorverwarmde oven op 160 °C.
Laat het vervolgens met de deksel op de pan ruim 2 uur stoven tot het vlees helemaal gaar is.

Serveertip
Lekker met een groente naar keuze (bijvoorbeeld rode kool).

Dranktip
Een goed glas rode wijn of een lekker donker biertje.

Bron: De Zaanse keuken

Terug