Krokante rijstpapierpakketjes, gevuld met gehakt

    • voor de saus:
  • 2 theel. oestersaus
  • 1 eetl. vissaus
  • 2 eetl. rijstazijn
  • ½ theel. fijngehakte gember
  • 1 eetl. demararasuiker
  • 1 eetl. water
  • 100 g shiitake of Parijse paddestoelen
  • 350 g varkens/kalfsgehakt
  • 100 g sluimerwten
  • 1 ei
  • zwarte peper, zout
  • 8 velletjes rijstpapier
  • arachideolie om te wokken

Meng alle ingrediënten voor de saus en roer tot de suiker is opgelost.
Dek af en laat de smaken zich bij kamertemperatuur tenminste 30 minuten vermengen.
Blancheer de sluimerwten en snijd ze in reepjes.
Reinig de paddestoelen, verwijder de steel en snijd de hoeden in brunoise.
Meng de sluimerwten en de paddestoelen met het gehakt en breng op smaak met peper en zout.
Verhit de wok op hoog vuur tot zeer heet en giet 1 eetl. olie in de wok.
Als de olie walmt, gaat het gehaktmengsel in de wok.
Roerbak energiek enkele minuten, het gehakt verbrokkelt en gaart zeer snel.
Schep het gehakt in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
We maken per persoon twee pakketjes.
Neem dus 8 rijstvelletjes, plus enkele in reserve.
Voor je het rijstpapier kunt gebruiken, moet je het in water weken.

Tip: Gooi de rijstvelletjes die je moet weken, niet zomaar in een kom met water en zeker niet allemaal tegelijk.
Dan ben je reddeloos verloren.
Als je rijstpapier op die manier weekt, heb je geen controle over de graad van zachtheid.
Gevolg: het vel valt, als je het uit het water neemt, nagenoeg uiteen.
Een betere techniek is het rijstpapier om beurten aan beide zijden met een keukenborsteltje met water in te smeren.
Je kunt dan perfect voelen wanneer het punt is bereikt waarop je het vel kunt vouwen en het dus verder kunt bewerken.

Leg de velletjes één na één op een keukenhanddoek, zodat overtollig water wordt opgeslorpt.
Bestrijk om beurten beide zijden van het vel tot je merkt dat je het kunt vouwen.
Leg een beetje van het gehakt op het vel en vouw eerst de zijde die naar jou is toegekeerd naar voren over het gehakt heen.
Vouw nu de zijkanten naar het midden toe.
Tenslotte bestrijk je de randen die nog niet zijn gevouwen met losgeklopt ei.
Rol het pakketje op het met ei ingestreken stuk en druk wat aan.
Dit voorkomt geween en tandengeknars als je de gehaktpakketjes vervolgens een halfuurtje afgedekt in de koelkast zet.
Zo krijgen ze stevigheid, hetgeen bij verdere bewerking geen luxe is.
Maak de wok warm, maar deze keer niet gloeiendheet.
Giet arachideolie in de wok en laat die warm worden.
Dit duurt slechts ± 1 minuut.
Leg de pakketjes met twee, maximum drie in de wok, startend met de geplakte kant naar onder.
Draai ze na 1,5 minuut om en bak de tweede zijde.
Keer ze eventueel nog eens om.
Schep ze uit de wok als beide zijden mooi gebakken zijn en laat ze vervolgens op absorberend keukenpapier uitlekken.
Schik ze daarna op een bord, versier met wat snippers pijpajuin en serveer met opgeroerde dipsaus in individuele potjes.

Terug