Patrijs zoals in St.-Hubert

  • 2 patrijzen ( ½ per persoon)
  • 200 g gerookt spek
  • 200 g Ardeense ham
  • 50 g reuzel
  • 100 g boter
  • 1 groene kool
  • 2 uien
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierbladen
  • ¾ l donker abdijbier
  • geraspte nootmuskaat
  • peper, zout

Halveer de patrijzen.
Doe de reuzel in een pan en laat deze op laag vuur uitsmelten.
Voeg de patrijsdelen toe en laat ze aan alle kanten mooi bruin worden.
Maak de kool schoon en snijd deze grof in stukken.
Doe de groente in 1 liter kokend water met weinig zout, laat de kool op hoog vuur enkele seconden blancheren en giet het water af.
Druk de kool goed uit om zoveel mogelijk water af te voeren.
Doe de boter, de in blokjes gesneden ham, het in blokjes gesneden spek, de schoongemaakte en in ringen gesneden uien, de tijm en de laurier in een vuurvaste schaal.
Voeg de helft van de kool toe, leg de patrijzen daarop en de rest van de kool daaroverheen.
Kruid met zout, peper en wat geraspte nootmuskaat.
Schenk tenslotte het bier over het gerecht en doe een deksel op de schotel.
Laat het geheel in een matigwarme oven ± 2 uur stoven.
Smaak eventueel nog af met zout & peper en serveer het gerecht zeer warm met gekookte aardappelen.

Terug