Ossestaart op Brusselse wijze

  • 1 kg ossestaart
  • 3 uien
  • 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)
  • 150 g gerookt spek
  • 1 eetl. bloem
  • 1 liter blond bier
  • 1 dl bouillon
  • 150 g boter
  • 250 gedroogde pruimen (eventueel in bier geweekt)
  • peper
  • zout
  • wat geraspte nootmuskaat

Smelt 100 g boter in een pan en voeg er de in stukken gesneden ossestaart aan toe.
Laat het vlees onder voortdurend keren met een houten lepel lichtbruin worden (dit is zeer belangrijk, omdat dat de smaak aan het gerecht geeft).
Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
Doe het in blokjes gesneden spek en de schoongemaakte, in ringen gesneden uien in de pan, laat alles lichtbruin worden en blijf roeren.
Voeg het vlees weer toe en doe er de bouillon, peper, zout, wat geraspte nootmuskaat en het kruidentuiltje bij.
Zet het deksel op de pan en laat alles op laag vuur ± 30 minuten zachtjes sudderen.
Giet dan het bier erbij en laat alles 2 uur pruttelen.
Voeg 1 uur voor het einde van de bereidingstijd de gedroogde pruimen toe.
Verwijder voor het serveren met een schuimspaan het vlees en de pruimen.
Zet het vuur hoger en roer de vloeistof goed door elkaar.
Voeg beurre manié toe (50 g boter, goed vermengd met bloem) en roer tot u een gladde saus krijgt.
Serveer het gerecht bij voorkeur met aardappelpuree.

Terug