|
|
Snijd de bouten van de Mechelse kippen weg en bewaar ze voor een ander gerecht (bijvoorbeeld hammetjes van Mechelse koekoek).
Haal 4 filets van het karkas en bewaar ze in de koelkast.
Pel de uien, maak de wortel schoon en was de selder.
Snijd alle groenten grof.
Breng de karkassen in 3 liter water aan de kook, schep het schuim weg en voeg er de grofgehakte soepgroenten samen met
het kruidentuiltje aan toe.
Voeg peper en zout toe en laat de kippefond net onder het kookpunt 2 uur trekken.
Zeef de bouillon door een neteldoek.
Haal de vleesrestjes van het karkas en uit de kippevleugeltjes en bewaar ze voor een volgend gerecht (bijvoorbeeld
Mimosatomaat).
Pocheer de 4 kipfilets 20 minuten in de gezeefde kippefond en houd ze in een bodempje bouillon warm.
Bereid een roux met 50 g boter en 40 g bloem, voeg 7,5 dl van de bouillon toe en laat dit 30 minuten zachtjes
koken.
Breng de saus op smaak met 2 dl room en 4 eetl. whisky.
Was de aardappelen, verpak ze in aluminiumfolie en zet ze 45 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven (zie
tip).
Pel de aardappelen, prak ze fijn en vermeng ze met olijfolie, peper en zout.
Was de courgettes, snijd ze in plakjes en blancheer die 2 minuten in kokend water.
Was de tomaat en verwijder de pel.
Versnijd de tomaat in blokjes en verwarm deze in een klontje boter.
Kruid met peper en zout.
Schik de courgetteschijfjes dakpansgewijs in een ring op 4 warmde borden, schep de aardappelpuree in het midden en leg
er een kipfilet op.
Giet er saus over en versier met blokjes tomaat, bieslook en een takje kervel.
Tip: U kunt de aardappelen eventueel in plasticfolie verpakken, inprikken, zodat de stoom kan ontsnappen en 20 minuten in de microgolfoven plaatsen.
De Mechelse koekoek
Ongetwijfeld heeft u zich al eens afgevraagd wat nu precies het verschil is in het grote aanbod van kippen.
Een kip is toch een kip? Juist, maar het verschil zit in de manier waarop de kip wordt gekweekt, want die bepaalt
uiteindelijk de kwaliteit.
Mechelse koekoeken bijvoorbeeld worden gekweekt met meer bewegingsvrijheid.
Ook de samenstelling van het voer is anders dan bij de gewone kip.
Daardoor zult u weliswaar wat dieper in uw portemonnaie moeten tasten, maar deze kippen hebben ontegensprekelijk meer
smaak.
Het vlees van de Mechelse koekoek is net zoals bij de gewone kip bijzonder geschikt om te worden gepocheerd of
gestoomd.
Doorgaans is het borstvlees gaar in minder dan de helft van de tijd die voor het bereiden van de koekoek in zijn geheel
moet worden uitgetrokken.
Daarom stellen wij u enkele recepten voor waarbij u het borstvlees, de bouten of de koekoek in zijn geheel een eigen
bereidingswijze kunt geven.