Gyros van Mechelse koekoek

    • voor de saus:
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 stoofprei
  • boter
  • 1 teentje look
  • 35 g tomatenpuree
  • 4 dl water
    • voor het garnituur:
  • 200 g gewone rijst
  • 100 g wilde rijst (zie tip 1)

Vraag uw gevogeltehandelaar om de koekoek te ontbenen.
Haal zoveel mogelijk vlees van de kippen en snijd het in fijne reepjes.
Was de paprika's en verwijder de zaadlijsten en de pitjes.
Pel de ui.
Snijd de paprika's in fijne reepjes en de helft van de ui in ringen.
Smelt een klontje boter in een pan en stoof de groenten krokant.
Laat afkoelen, voeg er de rauwe reepjes koekoek aan toe en breng op smaak met de Provençaalse kruiden, de cayennepeper, peper en zout.
Vet 4 vuurvaste schaaltjes van ± 10 cm diameter met boter in, verdeel hier de bereiding over en druk het mengsel stevig aan (zie tip 2).
Zet de schaaltjes in een kookpan met een bodempje water en laat het gerecht onder gesloten deksel in ± 15 minuten gaar stomen.
Maak de saus.
Pel de ui en het lookteentje en snipper ze fijn.
Maak de wortelen en de prei schoon.
Snijd de prei in rondjes en de wortelen in stukjes.
Stoof de helft van de uisnippers met het teentje look in een klontje boter.
Voeg de tomatenpuree en 4 dl water toe, mix het geheel en kook de wortelbrunoise en de preirondjes hierin beetgaar.
Stoof de andere helft van de uisnippers in een klontje boter, roer er de rijst door en kook deze ± 20 minuten in 4,5 dl gezouten water.
Stort een schaaltje gyros op een bord, giet er de tomaten-groentesaus over en vorm een ring van rijst rond het schaaltje.

Tip 1:
U kunt eventueel 400 g gemengde rijst (long grain + wilde) gebruiken (te koop in het grootwarenhuis).

Tip 2:
Opdat alle ingrediënten goed samen zouden kleven, kunt u de schaaltjes enkele minuten in de diepvriezer plaatsen.

Wilde rijst is eigenlijk geen rijst maar zaad van een grassoort uit Noord- en Midden-Amerika.
Ze werd door de Indianen veel gegeten.
De korrels zijn zwart en langwerpig.
Wilde rijst wordt samen met gewone rijst gemengd.

Terug