Gebraden Mechelse kip

  • 1 Mechelse koekoek
  • peper, zout
  • boter
  • 200 g zilveruitjes
  • water
  • 1 bos asperges
  • 1/4 liter bruine fond
  • 1/4 liter room
  • het sap van 1 citroen
  • 1 eigeel

Kleur de kip aan alle kanten en bak haar in een half uurtje in een oven van 150 °C gaar.
Besprenkel regelmatig met het braadvocht.
Voeg er na ¾ van het bakproces de gepelde en voorgekookte zilveruitjes aan toe en bak ze verder mee gaar.
Let erop de niets aanbrandt, de zilveruitjes zijn nodig als garnituur.
Schil intussen de asperges en kook ze in water met zout en suiker.
Snijd de asperges in gelijke delen.
Haal de gebakken kip uit de oven en verdeel haar in 4 gelijke delen.
Haal de zilveruitjes uit de braadpan en houd ze eveneens warm.
Ontvet de braadpan, zet hem terug op het vuur en blus met water.
Voeg aan dit kookvocht de bruine fond toe, laat tot de helft inkoken, voeg er room bij en kruid met peper en zout.
Bind de saus met een roux of met opgelost maïszetmeel.
Werk af met citroensap en eigeel en haal de saus tenslotte door een zeef.
Schik de asperges en de zilveruitjes samen met de kip op een bord en giet er de saus over.
Serveer met gepersileerde nieuwe aardappeltjes.

Terug