Luikse kwartels

voor 2 personen

  • 2 kwartels (*)
  • peper & zout
  • 4 dunne plakjes ontbijtspek
  • 25 g boter
  • 1½ dl muskaatwijn
  • 50 gr grote blanke rozijnen
  • worteltjes naar behoefte
  • 4 sneetjes vierkant casino
  • 2 plakken Hervekaas pikant
  • 1 eetlepel perenstroop
  • fijngesneden peterselie

Peper en zout de kwartels.
Bind de pootjes samen met keukengaren.
Wikkel de kwartels in het spek en zet het spek op de rug met keukengaren vast.
Bak ze op matig vuur in de boter rondom bruin en braad ze onder een deksel en onder regelmatig keren vervolgens een half uurtje door.
Week de gewassen rozijnen in de wijn.
Kook de geschrapte wortels in water gaar en houd ze in een ruime beboterde schotel warm.
Bestrijk de sneetjes brood aan één kant met boter, ontdoe de kaas van de korst en leg hem tussen de sneetjes brood met de beboterde kant buiten.
Rooster het brood op een afstand van 15 cm onder een gloeiende grill aan beide zijden bruin (blijf erbij!).
Neem de kwartels uit de pan en leg ze op de sneetjes brood bij de wortels.
Maak de aanbaksels met de wijn en de rozijnen los.
Roer de perenstroop erdoor en laat flink inkoken tot een gebonden saus.
Lepel die over de kwartels en garneer met peterselie.
Serveer onverwijld met een glas Shiraz.

)*) Geen wilde! Ze worden tegenwoordig, net als kippen, overal gehouden, ook in Nederland.

Voor de perenstroop 'sirop de Liège' kunt u ook heel goed Maastrichtse fruitstroop nemen, ook gemaakt van peren en appels en te koop in iedere supermarkt.

Bron: Janny de Moor
Gepubliceerd door: Astrid Veltman

Terug