Longs konijn met zoetzure saus en polenta

longs_konijn (2K)

  • 2 konijnenruggen in plakken van 2 cm dik gesneden
  • 100 g maïsgriesmeel voor polenta
  • 7 dl kippenbouillon
  • gemengde tuinkruiden
  • 1 bot radijzen
  • 1 prei
  • 1 pakje rucola
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 klein bakje Parijse champignons
  • 1 chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 2 eetl. vissaus
  • 4 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. vloeibare honing
  • sesamzaad
  • olijfolie
  • peper en zout
    • voor de dressing:
  • het sap van 1 citroen
  • 2 eetl. fijne suiker
  • 2 eetl. sojasaus
  • 1 fijngesnipperde ontpitte chilipeper
  • een handvol fijngesnipperde munt

Maak van de dag tevoren de polenta klaar.
Kook daarvoor de maïsgriesmeel zo’n 15 minuten in de kippenbouillon, flink gekruid met peper en zout.
Blijf voortdurend roeren tot de polenta alle vocht heeft opgenomen.
Meng er op het eind en naar smaak verse tuinkruiden door en stort de polenta uit in een ingevette schaal.
Laat een nachtje in de koelkast staan.
Haal de pitjes uit de chilipeper en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Snipper de knoflook en doe beide bij het konijn.
Geef met een zwaar voorwerp enkele tikken op het citroengras om de vezels te breken.
Snijd het vervolgens in zo klein mogelijke stukken.
Doe het citroengras bij het konijn met de vis- en sojasaus.
Zout hoeft u niet meer toe te voegen, enkel peper.
De honing werkt de marinade af en zal voor een krokant korstje zorgen.
Wentel het vlees grondig door de marinade en leg het op een ovenrooster met een plaat er onder.
Zo kunnen de sappen tijdens het braden mooi afdruipen.
Strooi er wat sesamzaad overheen en bak goudbruin in een oven op 160 °C.
Meng alle ingrediënten voor de dressing.
Snipper de prei en blancheer een tweetal minuten in kokend gezouten water.
Verfris onmiddellijk onder koud stromend water om de mooie kleur te bewaren.
Snijd de radijsjes en de champignons in plakjes.
Haal het mes even door de rucola en voeg die samen met de tuinkers, de radijsjes, de prei en de champignons bij de dressing.
Meng goed door.
Snijd met een cilinder de polenta uit en bak de schijfjes goudbruin in hete olijfolie.
Serveer het konijn bovenop de polenta en schik de salade tussenin.

Deze zoetzure salade is ideaal voor de zomer. Hij smaakt heerlijk fris en bevat geen olie. Wat groentjes betreft, kunt u er bij voegen wat u maar wil. Als er maar enkele echt krokante dingen tussen zitten. Radijsjes zijn werkelijk ideaal.

Bron: Recept van Geert Van Der Bruggen
Bron: Verfijn met konijn

Terug