Kempische prei met witte bonen in melksaus

  • 8 preien
  • 1 doos gedroogde witte bonen
  • ½ liter melk
  • 40 g boter
  • 60 g bloem
  • 1 wortel
  • 1 ui doorprikt met een kruidnagel
  • een kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)
  • peper, zout, muskaatnoot
  • 1 ui

Week de gedroogde witte bonen 24 uur in koud water.
Spoel ze achteraf grondig en kook ze samen met de met een kruidnagel doorprikte ui, een wortel en het kruidentuiltje.
Versnijd intussen de prei in kleine dobbelsteentjes en kook die in licht gezouten kokend water gaar.
Maak een melksaus op de volgende manier:
Versnipper de ui fijn, stoof hem in de boter aan, bestrooi met de bloem en laat dit eventjes drogen.
Bevochtig met de melk en een deel van het kookvocht.
Laat goed doorkoken en controleer de dikte.
Voeg de uitgelekte prei en de gekookte witte bonen toe, laat opkoken en kruid eventueel bij met peper, zout en nootmuskaat.

Terug