Het fijne van St.-Katelijne

  • 1 bloemkool (bijvoorbeeld een primeurbloemkooltje van St.-Katelijne Waver)
  • 3 eetl. bloem
  • boter
  • ½ eetl. kerrie
  • peper, zout
  • 2 eetl. zure room
  • 4 vierkante plakjes Chester of Cheddarkaas
  • 2 plakken gekookte ham van 2 mm dik
  • 4 dunne lapjes kalkoenvlees van 100 g elk (zo groot als een
  • hand)
  • 1 eetl. gehakte peterselie

Maak het bloemkooltje schoon, kook het in zijn geheel in een kommetje, waarin het precies past, in een kop water met een beetje zout en gaar het 4 minuten onder deksel.
Haal het kooltje uit het kookvocht en houd het vocht apart.
Kneed intussen 1 eetl. bloem met 1 eetl. boter tot een koude roux.
Gebruik deze om het kookvocht naar smaak te dikken door het al roerend met een klopper even tot het kookpunt te brengen.
Breng deze saus op smaak met kerrie, peper, zout en zure room.
Vouw de kaas en de ham in de kalkoenlapjes, druk stevig aan, of houd alles met een houten prikker op z'n plaats.
Wentel het vlees in een mengsel van ¾ bloem en 1/4 kerrie en bak het daarna in boter mooi aan beide kanten bruin.
Verdeel de bloemkool met de saus over de kommetjes.
Leg het vlees ernaast, dek het af met microgolffolie of een deksel en warm op in de (microgolf)oven.
Strooi er de peterselie over.
Serveer met brood en een pils, een witbier of een Luxemburgse Sylvaner.

Terug