Karbonade de boeuf á la Flamande

(6 - 8 personen)

  • 1,5 kg rundsstaartstuk
  • peper, zout
  • 75 g braadvet
  • 6 kleine uien in plakjes
  • 25 g bloem
  • 5 ¾ dl donker bier *
  • 1,5 dl rundvleesbouillon
  • 1 eetl. azijn
  • bouquet garni

Snijd het vlees in dunne plakjes en kruid die goed met peper en zout.
Smelt het vet in een grote koekenpan en bak het vlees met een paar plakjes tegelijk vlug aan beide kanten bruin.
Neem het vlees uit de pan en zet het apart.
Zet het vuur laag, doe de uien in de pan, bak ze al roerend bruin en schep ze (met een schuimspaan) uit de pan.
Leg het vlees en de uien laag om laag in een vuurvaste schaal.
Roer de bloem door het vet in de koekenpan, schenk er het bier en de bouillon
bij en roer tot een gladde saus ontstaat.
Roer de azijn erdoor.
Schenk de saus over het vlees en de uien en voeg het bouquet garni toe.
Dek de schaal af en laat het gerecht 1,5 - 2 uur gaar sudderen (op het fornuis of in een op 175 °C voorverwarmde oven).

* Een goed bier hiervoor is Grimbergen Dubbel, omdat er geen gist in de fles zit.
Maar u kunt hiervoor iedere dubbel gebruiken; laat het gist wel in de fles achter door het bier minstens 24 uur rechtop te laten staan en voorzichtig uit te schenken, zodat het laatste restje in de fles achterblijft.
U kunt voor dit gerecht ook Oud Bruin gebruiken. Het wordt dan wat zoeter van smaak en je mist het wat kruidige van de dubbel bieren.

Terug