Gentse waterzooi - I

Waterzooi is een kippensoep die als hoofdgerecht is bedoeld.
Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel voor de bouillon en een mes en vork voor de kip en de groenten.

  • 2 braadkippen van 1 kg
  • 1 dikke ui
  • 4 preien
  • 3 wortels
  • ½ witte selder
  • 1 kruidentuiltje (1 laurierblad, 2 peterseliestengels, 1 takje tijm)
  • boter
  • 40 g bloem
  • 2½ dl room
  • peper, zout
  • 1 eetl. gehakte peterselie
  • enkele druppels citroensap
  • gekookte aardappelen

Was de kippen, leg ze in een kookpot en zet ze onder water.
Voeg er de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en peper en zout aan toe (bewaar de stengels als garnituur).
Breng aan de kook, voeg het kruidentuiltje toe en laat de kip in ± 30 minuten zachtjes gaar sudderen.
Haal de kippen uit de kookpot, zeef het vocht door een puntzeef en laat dit nogmaals goed inkoken, zodat u nog 1,5 liter overhoudt.
Versnijd intussen de kippen in bouten en wit- of borstgedeelte.
Verwijder het vel en houd het kippevlees warm.
Reinig de wortels, het preiwit en de seldertakjes en snijd ze in julienne of staafjes.
Stoof de wortel en de selderreepjes in een weinig vocht en voeg er na 3 minuten de prei aan toe.
Laat dit alles nog enkele minuten samen krokant gaar stoven.
Houd alles warm.
Smelt voor de roux 30 g boter, roer er de bloem door en laat alles even samen bakken (zonder te kleuren).
Giet er de ingekookte gevogeltebouillon op en breng even aan de kook.
Giet de room erbij en ga na of het geheel voldoende is gekruid.
Kruid eventueel bij met peper en zout.
Werk de gevogelte-veloutésaus met enkele druppels citroensap af.
Voeg als afwerking zowel de kip als de groenten bij de veloutésaus.
Laat nog even opkoken en serveer warm (strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over).
Serveer in een diep bord of schaaltje, met gekookte aardappelen en een lichte rode wijn.


Gentse waterzooi - II

(6 personen)

  • 2 liter ontvette kippenbouillon (mag ook van tabletten)
  • 1 mooie braadkip van 1,5 kg
  • het wit van een dikke prei
  • 250 g wortelen
  • 1 grote ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 1/4 liter room
  • 3 eidooiers
  • gehakte peterselie
  • gehakte kervel
  • 10 gekookte aardappelen

Maak de kippenbouillon.
Snijd de braadkip in 8 stukken.
Maak de groenten schoon en snijd ze in julienne (in lange, fijne staafjes).
Laat de groenten ± 10 minuten in 20 g boter smoren, giet er dan de bouillon bij, voeg peper, zout en de stukken kip toe en laat het geheel ± 25 minuten zachtjes koken.
Neem de stukken kip en de groenten uit de bouillon en houd ze warm.
Smelt in een pan 30 g boter, voeg de bloem en al roerend beetje bij beetje de bouillon toe en laat dit ± 10 minuten koken.
Neem de pan van het vuur, giet er al kloppend de room en de eidooiers bij en voeg de groenten toe.
Leg de gekookte aardappelen en de stukken kip in een diepe schaal, bestrooi ze met de kervel en de peterselie en schenk er de bouillon over.


Gentse waterzooi - III

  • 350 g krieltjes
  • ½ knolselderij
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 dunne prei
  • ½ geperste citroen
  • 1,5 kippenbouillontablet
  • 300 g kipfilethaasjes
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 fijngehakte takjes selderij

Kook de krieltjes bijna gaar, giet ze af en laat ze afkoelen.
Schil intussen de knolselderij, snijd hem in plakken en snijd die vervolgens in luciferdunne reepjes.
Schrap de peen, halveer de prei in de lengte en spoel hem schoon en snijd de peen en de prei in even grote reepjes als de knolselderij.
Breng in een pan ¾ l water met het citroensap aan de kook en verkruimel de bouillontabletten erboven.
Halveer de kipfilethaasjes.
Zet het vuur laag, roer de crème fraîche door de bouillon en pocheer de kip hierin in ± 5 gaar.
Voeg de krieltjes en de groentereepjes toe en kook ze nog 3 minuten zachtjes mee.
Breng de waterzooi op smaak met peper.
Schep de soep in 4 diepe borden en bestrooi met de selderij.

Tip: De knolselderij kunt u vervangen door 2 - 3 stengels bleekselderij.
Trek de draden van de stengels en snijd de stengels in stukken en vervolgens in dunne reepjes.

Terug