Gentse hutsepot - I

  • 500 g rundsstoofvlees
  • 2 varkenspootjes
  • ½ groene kool
  • ½ koolraap
  • 500 g winterwortelen
  • 2 preien
  • 1 flinke ui
  • kruidnagels, laurierblad en tijm naar smaak
  • 1 kg aardappelen
  • 4 braadworsten
  • zout
  • peper

Laat het stoofvlees in water met wat zout 1 uur zachtjes koken.
Voeg de varkenspootjes toe en laat die nog een uur meekoken.
Neem het vlees uit de pan en kook in de bouillon de kleingesneden groenten en de in vieren gesneden aardappelen gaar (de ui komt, bestoken met kruidnagelen en laurier, in het midden).
Kruid met tijm en versgemalen peper.
Snijd het stoofvlees in plakken, haal het vlees van de varkenspootjes en laat dit nog even meewarmen.
Bak de saucijsjes gaar en bruin en leg het vlees en de worstjes op de luchtig door elkaar geroerde hutspot.


Gentse hutsepot - II

  • 500 g rundvlees van de platte rib
  • 500 g schapebortstvlees
  • 500 g kalfsschouder
  • 1 varkenspoot
  • 1 varkensoor
  • 300 g verse worst
  • 500 g wortelen
  • 1 groene selder
  • 4 preien
  • 4 uien
  • 4 raapjes
  • 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)
  • 1 kleine groene kool
  • 1 kg of meer aardappelen

Doe alle stukken vlees, behalve de worst, in een zeer grote pan en voeg water toe tot het vlees net onder staat.
Doe er een beetje zout bij en breng het geheel aan de kook.
Verwijder het schuim zo vaak als nodig.
Maak de groenten schoon en snijd ze klein.
Zet het vuur laag, voeg de groenten, het kruidentuiltje en nog wat zout & peper aan het vlees toe en laat het geheel op laag vuur 1 uur sudderen.
Voeg dan de worst toe.
Doe er na een uur de in vieren gesneden aardappels bij en laat weer 45 - 60 minuten op laag vuur sudderen.
(De totale bereidingsduur is dus ± 3 uur).
Schik voor het opdienen het vlees op een grote voorverwarmde schaal en leg de groenten ernaast of omheen.
Zeef de bouillon en geef die bij het vlees en de groenten.

Voor de liefhebbers moet een pot Gentse mosterd beschikbaar zijn, die evenals de bouillon apart wordt opgediend.

Terug