Gebakken rijst met spekjes, scampi, lente-ui en koriander

  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 250 g gekookte scampi
  • 500 g voorgekookte rijst
  • arachideolie
  • 1 eetl. lichte sojasaus
  • 2 eieren
  • 2 eetl. vissaus
  • 1 theel. rietsuiker
  • enkele lente-uitjes
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 ui
  • 2 chili's
  • 2 looktenen
  • vijfkleurenpeper
  • een paar takken koriander

Dit is een wat moeilijker gerecht dat enige wok-ervaring vergt. Maak dat de wok zeer heet is voor je begint te roerbakken. Als de wok niet warm genoeg is, zullen niet alleen de spekjes te veel aanzetten, ook de rijst zal makkelijk aan de wok gaan kleven. Wanneer je het eimengsel in de wok giet, moet je echt doorwerken. Als het ei eenmaal min of meer onder de rijst zit, mag het vissausmengsel erover. Deze saus zorgt tegelijk voor de smeuïgheid van het geheel.

Hak de ui en de looktenen fijn.
Snijd de chili's in de lengte door, verwijder de zaadjes en snipper ze fijn.
Pel de scampi en verwijder het darmkanaal - snijd grote exemplaren doormidden.
Kluts de eieren en meng ze met de sojasaus.
Meng de vissaus met het citroensap en de suiker.
Snijd de lente-ui in ringetjes en haal de bladeren van de koriander.
Verhit de wok tot deze zeer heet is.
Giet enkele lepels arachideolie in de wok.
Als de olie walmt, worden de ui, de look en de chili's kort aangebakken.
Voeg dan de spekjes toe en laat ook de scampi kort meewarmen.
Schep er de voorgekookte rijst door en roerbak tot alles warm is.
Zet het vuur lager.
Schuif het rijstmengsel naar de kant, zodat de bodem van de wok vrijkomt.
Giet het eimengsel in de wok en werk met de wokschep op tot roerei-consistentie.
Schep nu geleidelijk het rijstmengsel door het ei en begiet met het vissausmengsel.
Warm, onder voortdurend roerbakken door.
Neem de wok van het vuur, schep de koriander door de rijst en versier met de lente-ui.
Verdeel het gerecht over warme kommetjes en dien onmiddellijk op.

Bron: NN

Terug