Eend met Sauternes

(4-6 personen)

  • een tamme eend (van ± 1,5 kg)
  • 1 fles witte Sauternes
  • 8 perziken
  • 2 worteltjes
  • 3 sjalotjes
  • 2 middelgrote uien
  • 1 takje (verse) tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetl. boter
  • zout, peper

Was de schoongemaakte eend, droog hem met keukenpapier en bestrooi met zout & peper.
Smeer de eend in met 2 eetl. gesmolten boter en leg hem in een braadslede.
Zet de braadslede in een op 200 °C voorverwarmde oven en laat de eend in 40 minuten bijna gaar worden.
Snijd intussen de ui en de wortel in plakken en snipper het sjalotje.
Smoor de groenten 5 minuten in de rest van de boter en voeg dan de Sauternes, tijm en laurier toe.
Laat de vloeistof tegen de kook aan komen en de rest van de braadtijd van de eend op een klein vuur reduceren.
Ontvel de perziken, halveer ze en snijd vervolgens iedere helft nogmaals in tweeën.
Verdeel de eend in stukken, leg die met de perzikkwarten in een ovenvaste schaal en plaats de eend 5 minuten terug in de oven.
Zeef intussen de ingekookte wijn (hij moet behoorlijk zijn ingedikt) en maak de saus op smaak af met zout en peper.
Schenk de saus over de eend en serveer deze direct.
Lekker met gebakken aardappelen en een glas Sauternes.

Terug