Boerenkoolpuree met schorseneren en kalfslapje

Boerenkoolpuree met schorseneren en kalfslapje

  • 800 g bloemige aardappelen
  • 400 g boerenkool
  • 500 g schorseneren
  • 1 citroen
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 4 kalfslapjes
  • 2 eetl. bloem
  • scheutje melk
  • Belgische pickles
  • nootmuskaat
  • boter
  • peper & zout

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
Verwijder de harde nerven van de boerenkool en snij de koolbladeren in reepjes.
Kook ze 10 minuten in licht gezouten water.
Vul een kom met koud water, pers er een halve citroen in uit en leg er de uitgeknepen citroenhelft in.
Schrob de schorseneren met een borsteltje schoon, snijd de topjes weg, doe keukenhandschoenen aan en schil ze met een dunschiller.
Snijd in stukken van 4 cm en leg ze meteen in het citroenwater zodat ze geen kans krijgen om te verkleuren.
Vul nog een kookpot met water en pers er de andere helft van de citroen in uit.
Voeg de bloem toe en los op met de garde.
Breng aan de kook. Leg er de schorseneren in en kook ze beetgaar in 15 à 20 minuten.
Check met een mesje. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan krokant.
Stamp de aardappelen met een scheutje melk en een klontje boter tot puree.
Stoof de uitgelekte kool in wat boter op een zacht vuur aan.
Voeg de gegaarde schorseneren toe en bak even verder.
Kruid met peper en zout. Meng de kool met de schorseneren en de spekjes door de aardappelpuree.
Breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Kruid de kalfslapjes met peper en zout en bak ze goudbruin en gaar in hete boter.
Serveer bij de boerenkoolpuree met schorseneren.
Geef er de pickles bij.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug