Ballekes

(Vlaanderen)

  • 500 g kalfsgehakt
  • 300 g varkensgehakt
  • 1 eidooier
  • 2 sneetjes brood zonder korst
  • 1 eetl. bloem
  • 100 g boter
  • 1/4 liter bier
  • peper, zout, geraspte nootmuskaat

Vermeng in een kom het kalfs- en varkensgehakt, de eidooier en de in bier geweekte sneetjes brood en voeg nootmuskaat, zout en peper toe.
Verdeel de massa in hompjes ter grootte van een ei, rol er platte ballen van en wentel deze even door de bloem.
Doe wat boter in een pan en laat de ballekes snel aan alle kanten bruin worden.
Schik de ballekes in een vuurvaste schotel.
Giet het bier in de pan en laat dit op hoog vuur in de boter sissen.
Doe de kokende vloeistof over de balletjes en leg hier en daar wat vlokjes boter (het restant van de 100 gr).
Laat alles 20 minuten in een hete voorverwarmde oven gaar worden.
Serveer de ballekes warm met gekookte aardappelen of koud met frieten en een slaatje met vinaigrette.

Terug