Balkenbrij

  • ½ varkenskop
  • 250 g vers spek
  • peper & zout
  • kruidnagel
  • tijm
  • laurier
  • 1 ui
  • 400 g boekweitmeel

Was de varkenskop in koud water af en leg hem in een hoge kookpan.
Voeg er het spek en de kruiden bij en giet er water over tot alles onder staat.
Kook het vlees tot het gaar is, haal het uit de bouillon en verwijder de beenderen uit de kop.
Draai de kop en het spek door de vleesmolen.
Zeef het kookvocht, breng het opnieuw aan de kook en leg het gemalen vlees terug in het kookvocht.
Maak de ui schoon, snipper hem fijn en doe de snippers in de pan.
Voeg al roerend het boekweitmeel toe en blijf roeren tot een stijf mengsel is ontstaan.
Breng de balkenbrij in een aardewerken kom over en laat hem koud worden.
Snijd de brij in plakken, wentel die in bloem en bak ze in boter of reuzel bruin.

Terug