Aardappelgratin met lamsvlees en groene boontjes

aardappelgratin_lamsvlees (2K)

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 800 g lamsbout
  • 200 g groene boontjes
  • 2 dl lichte vleesbouillon
  • 1 dl room
  • 1 dl melk
  • 3 eetl. boter
  • ½ bussel peterselie
  • ½ bussel kervel
  • 4 takjes dragon
  • 1 teentje knoflook
  • 6 sneetjes wit brood
  • 1 eetl. mosterd
  • peper en zout

Schil de aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes.
Wrijf een ovenschotel in met een lepel boter en het knoflookteentje.
Schik de aardappelschijfjes in de ovenschaal en kruid elke laag spaarzaam met peper en zout.
Giet er de room en melk over en gaar in de oven (afhankelijk van de dikte) gedurende 1 uur à anderhalf uur op 140 °C.

Andere mogelijkheid:

Kook de geschilde aardappelen voor ¾e gaar in licht gezouten water.
Snijd ze in plakjes.
Wrijf een ovenschaal in met een lepel boter en de knoflook.
Schik de aardappelschijfjes in de schaal en overgiet met de room en melk.
Laat gratineren in de oven gedurende 20 à 30 minuten op 160 °C.

En verder:

Pluk de peterselietakjes en spoel samen met de kervel en de dragon.
Maal deze fijn in een keukenrobot met een eetlepel boter, het brood (zonder korsten) en de mosterd.
Kleur de lamsbout in de resterende boter, doe in een ovenschaal en strijk er de kruidenkorst over.
Laat garen in de oven gedurende 25 minuten op 220 °C.
Kook intussen de boontjes beetgaar in licht gezouten water en giet ze af.
Haal vervolgens de lamsbout uit de oven en laat een 10-tal minuten rusten.
Blus de ovenschotel met de bouillon en laat inkoken tot een lichte jus.
Zeef door en breng op smaak met peper en zout.
Snijd het vlees in plakjes en schik op warme borden, lepel er de jus over, en serveer de boontjes en gratin afzonderlijk.

Bron: Patapas

Terug