Aardappel- en spekcakes

aardappel_spekcakes (4K)

  • 4 grote aardappelen (bloemig),
    in de schil en in kleine blokjes gesneden
  • 4 plakjes mager, gerookt spek, gegrild en fijngehakt
  • 4 lente-uitjes, fijn gesneden
  • 2 eetl. groene pesto
  • kruiden
  • bloem om te bestrooien
  • 1 - 2 eetl. olijfolie om te bakken
  • eieren om te pocheren

Doe de aardappelblokjes in een grote, plastic (microgolfbestendige) kom.
(De aardappelen zullen sneller koken als ze niet te dicht op elkaar geprakt zitten - een grote kom met een dun laagje werkt het best!).
Spoel de blokjes af met water, laat ze uitlekken en doe ze terug in de kom.
Voeg er dan een klein scheutje water en de knoflook aan toe.
Dek af met een plastic bord of plasticfolie en laat koken.
MG=800 watt (Categorie E) = 5 - 8 minuten.
Voor MG:
pas bij ander vermogen of categorie de kooktijd aan, volgens de instructies van de fabrikant.
Laat koken, schud op en laat 1 minuut staan.
Of op de kookplaat:
doe de aardappelen in een pan en voeg kokend water toe tot ze net onder water staan.
Zet onder deksel en breng aan de kook.
Laat 15 - 20 minuten sudderen of tot ze zacht zijn.
Laat uitlekken.
Giet de aardappelen af en plet ze.
Voeg het spek, de lente-uitjes, de pesto en de kruiden toe en meng goed.
Neem een handvol van de mengeling en maak er een balletje van.
Maak van het balletje een cakevormpje.
De mengeling moet genoeg zijn voor 4 - 6 cakes.
Bestrooi de cakes lichtjes met bloem en laat ze afkoelen.
Verwarm olie in een braadpan en bak de cakes 1 - 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
Breng een grote kookpan met water aan de kook.
Breek de eieren in het water, zet het vuur af en laat ongeveer 6 minuten pocheren.
Haal de pan van het vuur en dien de eieren bovenop de aardappelcakes op.

Bron: Patapas

Terug