Sojamelk

Sojamelk

voor 1 liter sojamelk

  • 120 g sojabonen
  • 1 l water
  • zout
  • eventueel zoetstof, chocolade en/of fruit

Weken en ontvliezen van de sojabonen
Was de sojabonen en week ze in water gedurende 10-16 uren.
Hoewel niet noodzakelijk kan je de vliezen verwijderen door de sojabonen te kneden en de losgekomen vliezen weg te spoelen met water.
Als de vliezen verwijderd zijn kan je meer sojamelk uit de sojabonen persen.
Voorkoken van de sojabonen: Dit voorkoken is noodzakelijk om de bonensmaak van de sojamelk te verminderen.
De enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de bonensmaak worden dan vernietigd.
Dit voorkoken gebeurt door de sojabonen gedurende enkele secondes te koken.
De sojabonen mixen: Mix de geweekte sojabonen in 1 liter water.
Hoe langer je mixt hoe beter het rendement wordt.
Normaal is een mixtijd van 2 minuten voldoende.
Zeef de gemixte massa door een kaasdoek en knijp goed uit.
Vang de sojamelk op.
Het onoplosbare residu, dat okara wordt genoemd, kan verwerkt worden in brooddeeg of gebruikt worden als veevoer.

De sojamelk koken
Verhit de sojamelk tot het kookpunt (goed roeren) en laat het 10 minuten koken.
Na het afkoelen is de sojamelk klaar en kan je ze nog 3 dagen houden in de ijskast.
De sojamelk op smaak brengen (optioneel): De sojamelk kan zo gedronken worden maar de smaak kan verbeterd worden door er een beetje zout toe te voegen (koemelk bevat van nature ook veel zout).
Eventueel kan je er ook wat zoetstof aan toevoegen, bijvoorbeeld agave siroop.
Of wil je graag chocolademelk? Dan kan je 50 g pure chocolade en 80 g suiker toevoegen.
Maak je er liever een fruitdrankje van? Dan kan je 100 à 250 g fruit en 60 g suiker aan de sojamelk toevoegen.

Bron: Soya.be
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug