Tempeh

voor 1 kg tempeh

  • 500 g sojabonen
  • 2 eetl. azijn
  • 1 theel. tempehstarter

Weken en ontvliezen van de sojabonen
Sojabonen kunnen ontvliest worden door ze eerst 8 - 14 uur te weken en dan de vliezen met de hand te verwijderen.
Zodoende zullen de sojabonen in twee helften splitsen en de vliesjes loskomen.

De ontvliesde sojabonen koken
De ontvliesde sojabonen moeten 20 - 30 minuten gekookt worden in water, waaraan de azijn is toegevoegd.
De sojabonen zijn nu gezwollen en zacht.
Giet het kookwater af en leg de sojabonen op een handdoek om ze droog te maken en af te koelen.
Het is belangrijk dat de sojabonen goed droog zijn.
Anders kunnen ongewenste bacteriën groeien die het product een bijsmaak geven.

De ontvliesde sojabonen enten met tempehstarter
Doe de koude en droge sojabonen in een schoon recipiënt en besprenkel ze met één theelepel tempehstarter (te bestellen bij Topcultures) en meng grondig.
De exacte hoeveelheid tempehstarter die benodigd is wordt vermeld op de verpakking van de tempehstarter.

De sojabonen incuberen
Neem 2 plastieken zakjes van 18 x 28 cm en perforeer die met een dikke scherpe naald, de gaatjes ongeveer 1 cm uit elkaar.
Verdeel de sojabonen in de twee zakjes en verzegel ze.
Druk ze plat zodanig dat de totale dikte overal ongeveer 3 cm is.
Plaats de zakjes met geënte sojabonen in een incubator op 30 °C of op een warme plaats gedurende 24 - 48 uren of totdat de zak volledig gevuld is met witte mycelium en de hele inhoud als één stuk aan elkaar hangt.
Een eenvoudige incubator kan gemaakt worden door een lampje in een oude ijskast te monteren.
Afhankelijk van de kamertemperatuur kunnen lampen met een verschillend wattage gebruikt worden (15W, 25W,...).
Maar vergeet niet dat de tempeh zelf ook een beetje warmte produceert.

Bron: Soya.be
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug