Prei met vinaigrette en ardennerham

  • 8 dunne preien
  • zout
  • 1 citroen
  • peper
  • 1 teentje knoflook
  • ½ sjalotje
  • 1 takje verse tijm
  • 1 theel. Dijonmosterd
  • 2 eetl. rode wijnazijn
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 2 eetl. olijfolie
  • 8 iets dikker gesneden plakken Ardennerham

Haal de buitenste bladeren van de preien en snijd de onderkant en het groene deel eraf, zodat alle preien even lang zijn.
Was de preien en halveer ze overdwars.
Kook de preien in een pan met ruim water en zout in ± 20 minuten gaar.
Pers intussen de citroen uit en meng het sap met zout & peper.
Neem de preien uit de pan, spoel ze onder koud water af en laat ze uitlekken.
Leg ze in een schaal en schenk het citroensap erover.
Zet de schaal tot het gebruik in de koelkast.
Pel de knoflook en de sjalot en snipper ze fijn.
Neem de tijmblaadjes van de takjes en knip ze fijn.
Klop in een kom de knoflook, sjalot, tijm, mosterd en wijnazijn tot een dressing en schenk er, al kloppend, de olie bij.
Breng op smaak met zout & peper.
Verdeel de preien over 4 borden, schenk de vinaigrette erover en leg de plakjes ham Aan één kant.

Terug