Belgische frieten I

Schil 1,3 kg aardappelen en was ze zorgvuldig.
Snijd 1 kg geschilde aardappelen in 'frieten' (dikke staafjes van ± 12 mm).
Gebruik uitsluitend rundsvet.
Stel de thermostaat van de frituurpan in op 160 °C en bak de frieten de eerste keer 5 - 7 minuten tot ze gaar zijn
Neem ze uit de pan en laat ze enkele minuten rusten.
Verwarm uw frituurpan dan tot 175 °C en bak de frieten nu een tweede maal tot ze krokant zijn.
Bak niet teveel frieten ineens (maximaal 200 - 300 gr).

Belgische frieten II

Eerst en vooral moet u de goede aardappelsoort gebruiken. Maak nooit frites met nieuwe aardappelen.
Versnijd de aardappelen op maat (± 1 cm op 5 cm).
Vervolgens is het belangrijk dat de frieten goed worden gespoeld en daarna (in een handdoek) worden gedroogd.
Bak ze de eerste maal voor op 140 °C tot de frieten gaar zijn en er rond de frietjes een korstje wordt gevormd. U moet ze tussen duim en wijsvinger kunnen draaien zonder dat ze breken.
Bak ze de tweede maal op 180 °C tot ze goudgeel en krokant gebakken zijn.
Bak niet te veel frieten tegelijk (± ⅓ van uw mandje).
Bestrooi ze met weinig zout.

Terug