Makkelijke versie van deze Thaise kokossoep met kip, shiitake en paksoi
Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands
|
|
Doe de kippenbouillon met de kokosmelk in een pan en verwarm deze.
Halveer de stengels citroengras en voeg deze toe aan de pan.
Snijd de rode peper in dunne ringetjes en hak de knoflook fijn en voeg deze toe aan de soep.
Snijd de shiitake in plakjes en voeg toe aan de soep.
Snijd vervolgens ook de kip in stukjes en voeg deze rauw toe aan de soep en laat gaar worden.
|
|
Snijd de laos in plakjes en de rode peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes.
Snijd het onderste witte gedeelte van het citroengras in de lengte middendoor en kneus ze.
Scheur de limoenblaadjes in stukjes, of rasp de citroen.
Breng 25 cl water met de kokosmelk en het bouillonblokje aan de kook.
Voeg de kipfilet, de laos, het citroengras, de limoenblaadjes, of 2 theelepels geraspte citroenschil en de rode peper toe en laat alles ca. 15 minuten zachtjes doorkoken.
Snijd de champignons in vieren, voeg ze toe en kook ze 5 minuten mee.
Breng de soep op smaak met 1 theelepel vissaus.
Snijd de lente-ui in schuine ringetjes.
Verdeel de taugé over 2 kommen en schenk de tom ka kai soep erover.
Garneer de soep met vers gehakte koriander en de lente-ui.
Serveer met partjes limoen.
|
|
Kneus de jeruk purut en doe ze met de kipfilet in de bouillon.
Kook de kip zachtjes gaar, snijd het vlees in kleine stukjes en doe het terug in de bouillon.
Hak sjalotjes t/m citroengras fijn en bak alles 2 minuten zachtjes in 2 eetlepels olie.
Vijzel of blender dit mengsel fijn en voeg het toe aan de soep.
Verwijder de jeruk purut, breng de soep op smaak met vissaus, voeg
koriander toe en serveer meteen.
Bron: NL.CULINAIR
|
|
Los in 60 cl water het kipbouillon blokje op en breng aan de kook.
Snijd de kippendij in hapklare stukjes en voeg toe aan de bouillon.
Laat op matig vuur in 20 minuten gaar sudderen.
Kneus de stengels sereh door er met de achterkant van een mes even op te slaan.
Snijd elke sereh stengel in 4 à 5 grove stukken.
Neem een stuk galangawortel en snijd in 10 dunnen plakjes van circa een halve cm.
Snijd tevens de limoenblaadjes doormidden en snijd de rode pepers grof.
![]() |
![]() |
Voeg na 20 minuten de kokosmelk toe aan de soep.
Voeg tevens de sereh, limoenblaadjes, rode peper en galangawortel toe.
Roer er tot slot vissaus en palmsuiker of gula Jawa doorheen.
Breng tegen de kook aan en laat 5 minuten sudderen.
Snijd ondertussen de champignons in plakjes, voeg toe aan de soep en laat nog eens 10 minuten pruttelen.
Voor het serveren knijp je wat limoensap uit over de kom soep.
Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui.
Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en rode peper zijn alleen smaakmakers.
Je serveert het traditioneel mee in de soep, maar dit eet je dus niet op.
|
|
Snijd de laos en serehstengels in dunne plakjes.
Was 1 limoen en snijd een stukje schil er dun af.
Pers de limoenen uit.
Was de Spaanse pepers.
Snijd de kipfilet in dunne plakjes.
Breng in een pan de helft van de kokosmelk met de laos, de sereh, het stukje limoenschil en de hele pepers aan de kook. Schep de plakjes kip, de suiker en de nam pla (vissaus) erdoor.
Laat het geheel 5 minuten sudderen.
Voeg dan de rest van de kokosmelk toe en breng het gerecht weer aan de kook.
Breng op smaak met limoensap en eventueel nog een scheutje vissaus.
Doe alles over in een warme schaal en strooi de koriander erover.