Tjarantjam salade - I

Tjarantjam salade

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 150 g spitskool
  • 150 g wortel
  • 125 g taugé
  • 75 g kokosrasp
  • 15 g verse basilicum
  • 3 limoenblaadjes
  • 2 sjalotten
  • ½ à 1 bosje radijs
  • 1 teen knoflook
  • ½ komkommer
  • 1 kleine theel. kentjoer
  • ½ theel. zout
  • 1 flinke eetl. sambal manis

Snijd de komkommer in halve maantjes (zonder zaadlijsten) en snijd de worteltjes fijn.
Maak de taugé schoon en snijd de radijsjes in plakjes.
Doe alles in een ruime (salade)kom en hussel door elkaar.
Voeg tevens ongeveer de spitskool toe.
Mix (of vijzel) de sjalotten, knoflook, limoenblaadjes, kentjoer, zout en sambal manis tot een gladde bumbu.

Tjarantjam salade
Tjarantjam salade
Tjarantjam salade

Meng 75 g kokosrasp voorzichtig door de bumbu tot je een enigszins droge substantie hebt.
Voeg het geheel toe aan de gesneden groenten en hussel grondig door elkaar.
Voeg tot slot wat grof gehakte basilicumblaadjes door het geheel.

Serveer met witte rijst en eventueel een vleesgerecht, bijvoorbeeld ayam smoor.

Bron: Smaakmenutie


Tjarantjam salade - II

  • 150 g taugé
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • ½ rettich
  • 1 paprika
  • 5 cl olie
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ zakje klapper moeda
  • ½ eetl. asem
  • 10 cl water
 
    • voor de bumbu
  • 1 plakje kentjoer
  • 1 theel. sambal oelek
  • 2 theel. suiker
  • ½ theel. zout

Was de taugé en laat deze goed uitlekken.
Snijd de paprika, courgette, aubergine en rettich in kleine stukjes. Snijd de uien en knoflook fijn en bak deze tot ze glazig zien.
Voeg de bumbu toe en schep het geheel goed om.
Laat deze 1 minuut mee bakken.
Voeg de paprika, courgette, aubergine en rettich toe en schep het geheel weer door.
Voeg nu de klapper moeda toe.
Los de asem op in het water en voeg dit ook toe.
Schep het geheel goed door en laat het sudderen tot het water bijna verdampt is en de groente half gaar zijn.
Verwijder voor het serveren de kentjoer.

Bron: Jaccor
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl

Terug