Thaise maaltijdsoep van seizoensgroenten en crispy tofu

Thaise maaltijdsoep van seizoensgroenten en crispy tofu

  • 200 g groente 1, bijv. daikon
  • 200 g groente 2, bijv. wortel
  • 200 g groente 3, bijv. aardpeer
  • 200 g groente 4, bijv. savooikool
  • 400 g tofu
  • 25 cl kokosroom
  • 2 eetl. geraspte gember
  • 1 eetl. geperste knoflook
  • 1 eetl. geraspte curcuma
  • 1 theel. korianderzaad
  • 1 theel. venkelzaad
  • 1 bosje koriander
  • 1 versnipperd rood pepertje zonder pitjes,
    of een half als ze heel scherp zijn
  • 1½ l groentebouillon, of
    1½ eetl. bouillonpoeder/pasta/blokje in 1½ l heet water
  • 2 limoenen
  • 1 stengel citroengras (optioneel)
  • 2 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. currypoeder
  • 1 theel. knoflookpoeder
  • peper & zout
  • kokosolie

Maak je groenten schoon en snijd ze in stevige blokjes/schijfjes/reepjes (3 cm als richtlijn maar nog wat groter mag ook gerust).
Verwarm de kokosolie in een grote pot.
Voeg de knoflook, gember, korianderzaad, venkelzaad, curcuma en het pepertje toe.
Roerbak tot de kruiden gaan geuren.
Voeg nu de harde groenten toe (die hebben het meeste tijd nodig om te garen, zoals wortel, daikon, aardpeer).
Roerbak een paar minuten.
Voeg nu de groenten toe die wat zachter zijn en dus sneller gaar zijn (zoals de boerenkool).
Roerbak nog een minuut.
Blus met kokosmelk en laat een paar minuten zacht pruttelen.
Voeg citroengras en bouillon toe.
Laat zachtjes koken tot de groenten beetgaar zijn.
Snijd de tofu in dobbelsteentjes.
Doe ze in een hete braadpan met een eetlepel kokosvet, de sojasaus, de currypoeder en de lookpoeder.
Laat goed hard bakken, schud de pan regelmatig op (liefst niet roeren, zo krijg je het mooiste korstje) tot ze goudbruin en krokant worden.
Serveer de soep in kommen.
Werk af met de gebakken tofublokjes, versnipperde koriander en een halve limoen.

Bron: Samen eco actief, Velt

Terug