Spruitjes curry

Spruitjes curry

  • 750 g spruitjes,
    schoongemaakt en gehalveerd of gekwart
  • 1 theel. mosterdzaad
  • 1 theel. komijnzaad
  • 1 theel. korianderzaad
  • 1 theel. venkelzaad
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 cm gember, geschild en fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 groene pepers, fijngesneden
  • 1 blikje tomaten, 400 g
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • zout
  • 1 à 2 eetl. citroensap
  • arachide- of koolzaad- of zonnebloemolie

Het schoonmaken en grote spruiten in kwarten, kleinere gehalveerd en hele kleine zo laten, kost wel eventjes werk.
(Dat is de 30 minuten voorbereidingstijd.)
Vijzel de zaden, mosterd, komijn, koriander, venkel tot een poeder.
Verhit de olie in een stevige pan.
Vuur niet al te hoog.
Roerbak de ui gedurende enkele minuten.
Voeg de kruiden toe en roerbak nog een minuutje.
En dan de peper, gember en knoflook erdoor roeren.
Voeg de tomaten toe.
Als je hele tomaten in blik hebt, knijp ze met de vingers fijn.
Doe de puree erbij en wat zout.
Roer goed door en laat het een kwartiertje pruttelen.
Doe er dan 400 ml water bij en de spruitjes.
Goed omscheppen en dan mag het gaar worden.
Dat zal tien minuten, misschien iets langer, duren.
De spruiten mogen niet te gaar worden.
Proef af en voeg misschien nog wat zout toe.
Daarna de citroensap erdoor en serveren maar!

Opmerkingen
Het recept van Meera Sodha is een pietsie aangepast, maar een kniesoor die daar op let. Tomaten in blik zijn veel gezonder dan verse tomaten uit de winkel. Bliktomaten worden rijp geplukt en ingemaakt. Winkeltomaten worden groen geplukt, kleuren nog wel rood, maar de voedingswaarde neemt niet toe. Knoflook minstens een kwartier van tevoren persen. Dan komen veel gezonde stoffen vrij. Wij gebruiken een koffiemolen als kruidenmolen.

Bron: Meera Sodha in The Guardian
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug