Soto betawi

Soto betawi

  • 750 g runderlappen
  • 250 g krieltjes, optioneel
  • 20 cl melk
  • 35 cl dikke kokosmelk
  • 1 lombok, rode Spaanse peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 limoen
  • 2 à 3 tomaten
  • 2 runder bouillonblokjes
  • 3 salambladen
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 sjalotten
  • 5 kemirinoten
  • 2 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. ketoembar
  • 1 à 2 eetl. (arachide)olie

Maak met een foodprocessor of staafmixer een pasta (boemboe) van de sjalotjes, tenen knoflook, kemirinoten, lombok, gemberpoeder, laos, ketoembar en arachideolie.
Fruit de boemboe in een klein beetje olie even een paar minuten aan.
Voeg nu 1 liter warm water toe samen met de runder bouillonblokjes.
Voeg tevens de melk toe, het sap van een ½ limoen en de gekneusde stengel sereh.
Breng de soep tegen de kook aan.
Voeg ongeveer de runderlappen en salamblaadjes toe.
Laat met het deksel op de pan nu 2 uur sudderen.
Frituur ondertussen de krieltjes of (wok)blokjes in een laagje olie krokant.
Snijd ook alvast de tomaten in hapklare stukjes.
Haal na 2 uur het vlees uit de pan en laat even afkoelen.
Voeg nu de dikke kokosmelk toe aan de soep en laat zonder deksel nog even pruttelen terwijl je het vlees frituurt.
Frituur het vlees in een klein laagje olie op middelhoog vuur rondom krokant.
Dit gaat vrij snel (één tot enkele minuten).
Waarschijnlijk moet je dit wel in etappes doen.

Soto betawi
Soto betawi
Soto betawi
Soto betawi

Maak een bord met wat witte rijst, een paar stukjes tomaat, een paar aardappelblokjes, lente-ui en gebakken uitjes.
Voeg hier aan toe een paar stukjes in reepjes gesneden vlees en besprenkel het geheel met wat ketjap manis.
Schenk nu de soep over het geheel.

Serveer het met witte rijst en
Emping
Gebakken uitjes
Lente-ui
Ketjap manis
Sambal naar smaak

Bron: Smaakmenutie

Terug