Soto ayam van Tonny

voorgerecht voor 6 personen
voor de saus:
  • 1 kip
  • 1 grote ui,gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 blaadjes daun jeruk
  • 1 stukje verse, jahé (gember)
  • peper en zout naar smaak
  • 5 theel. kemiripasta
  • ½ theel. kunyit-poeder
  • 5 cm kencur, ragfijn gesneden
  • 2 stengels sereh (citroengras), harde delen verwijderd, ragfijn gesneden
  • 1 schijfje laos, ragfijn gesneden
  • 1 dunne prei, in ragfijne ringetjes gesneden
voor de vulling:
  • 125 g taugé
  • 2 gekookte aardappelen, in dobbelsteentjes
  • 3 eieren, hardgekookt
  • ½ kopje su-un (rijstmie geweekt)
  • 4 eetl. gefruite uitjes
  • 2 eetl. selderijblad, fijngesneden

De saus:
Zet de kip op met 2 liter koud water, breng aan de kook, laat 15 minuten flink doorkoken en schuim af, herhaal dit nog één keer.
Voeg peper, zout, knoflook, jahé, de harde delen van de sereh, blaadjes daun jeruk en de ui toe.
Laat ½ uur trekken, haal de kip uit de pan en laat wat afkoelen.
Snijd het vlees in stukjes, zeef de bouillon en breng opnieuw aan de kook.
Voeg de fijngesneden kruiden en prei met de met kemiripasta toe aan de bouillon,
laat nog even trekken en voeg het kippenvlees toe.
De vulling:
Maak de taugé schoon en blancheer ze 3 minuten in kokend, gezouten water, laat uitlekken.
Kook de su-un ongeveer 5 minuten en laat uitlekken.
Snijd de hard gekookte eieren in vieren.
Presentatie:
Schep in het midden van goed voorverwarmde diepe bordjes de aardappelblokjes.
Verdeel daarover de taugé, de su-un en tenslotte de partjes ei.
Schenk ruim saus over en rondom het gerecht en strooi er wat gefruite uitjes en selderijblad over.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug