Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands
|
|
Pel en snijd de ui en de knoflook fijn.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Verhit een eetlepel wokolie in een soeppan en bak hierin de ui en de knoflook op een hoog vuur lichtbruin.
Voeg de (hele) kipfilet, bumbu, en 1 liter water toe en breng aan de kook.
Laat het ca. 15 minuten zachtjes koken.
Kook de eieren in 8 à 10 minuten hard.
Laat ze afkoelen, pel en halveer ze.
Haal de kipfilet uit de soep en verdeel het vlees in zeer fijne stukjes.
Verhit een eetl. olie in een koekenpan en bak hierin op een hoog vuur het fijne kippenvlees in 4 minuten goudbruin.
Verdeel het gebakken kippenvlees, de taugé , de rijst en de eieren over 4 diepe borden of kommen en giet hier de hete soep in.
Op tafel
Zet kecap asin en gebakken uitjes op tafel, om zelf lekker toe te voegen.
|
|
Neem een ruime pan en vul met 2 liter water.
Voeg de bouillonblokjes toe en breng tegen de kook.
Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook, grof-gehakte ui, kecap manis, djahé, laos, salamblaadjes en de gekneusde stengel sereh toe.
Voeg nu de kipfilets toe.
Doe het deksel op de pan en laat de kip in 20 à 30 minuten gaar koken.
Kook ondertussen de rijst en kook 4 eieren in 6 minuten halfzacht.
Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken.
Zet apart.
Blancheer ondertussen de taugé 1 minuutje in kokend water.
Spoel af onder ijskoud water.
Neem een diep bord en begin met wat rijst, dan de kip, taugé en een gehalveerd eitje.
Schenk nu de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of chilisaus.
|
|
Kook van tevoren de lontong en laat het afkoelen tot gebruik om te snijden.
Zet de kip op met het water en de bouillonblokjes en trek daarvan bouillon in ongeveer 1½ uur.
Haal de kip eruit, laat haar afkoelen en ontdoe ze van botten en vellen en snijd het vlees in stukken; leg de stukken kip in een schaal apart.
Pel de uien en de knoflook, snijd ze zeer fijn en fruit deze in de slaolie glazig.
Voeg alle bumbus toe en fruit die mee.
Voeg dan het geheel bij de bouillon, doe de asem erbij en laat alles ongeveer 5 minuten sudderen.
Doe het blokje santen erbij en laat dit smelten.
Maak de bouillon met eventueel nog meer zout op smaak.
Houd de bouillon warm en snijd de lontong in stukje snijd ze in parten en doe ze in een schaaltje.
Maak de prei schoon maar haal niet al het groen weg, was de prei en hak die fijn en doe ze in een schaaltje.
Doe ook wat gefruite uitjes en de sotosaus in schaaltjes.
Dien de bouillon zo warm mogelijk op en zet daaromheen alle schaaltjes.
Eenieder neemt van alles wat op zijn/haar bord, giet de warme bouillon erover en bestrooit op het laatst met wat gefruite uitjes.
![]() ![]() ![]() ![]() |
voor 6 personen |
|
|
Doe de kip samen met de gember, salam, sereh, peperkorrels en het zout in een grote soeppan.
Schenk er 2½ liter koud water over en zet de pan op laag vuur.
Laat het water langzaam aan de kook komen (dat duurt al snel 3 kwartier).
Schep met een schuimspaan het schuim van de bouillon en gooi dit weg.
Leg een deksel schuin op de pan en laat de bouillon twee uur zachtjes trekken.
Zorg ervoor dat het niet te hard gaat – er moet slechts af en toe een borrel zichtbaar zijn in de pan; schuif er eventueel een warmteverdeel plaatje onder.
Doe voor de bumbu de uien, knoflook, laos en geelwortel in een vijzel en wijf alles tot een fijne puree.
Of pureer de ingrediënten in de keukenmachine.
Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botten.
Op dit moment zou je de bouillon kunnen zeven, voor een wat helderder soep.
Als je dat wilt, maar nodig is het niet.
Om de bouillon te ontvetten kun je wat velletjes keukenpapier over het oppervlak halen of met een lepel het vet er af scheppen.
Verhit de olie in een grote, schone pan en fruit hierin, op middelhoog vuur, de bumbu.
Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de soto nog een kwartier zachtjes koken.
Pluis het kippenvlees uit elkaar en laat het nog 10 minuten meetrekken in de soep.
Kook intussen de rijst gaar of week de laksa.
Kook de eieren hard, en kook desgewenst ook aardappels.
Zet alle ingrediënten die in de soep gaan in schaaltjes aan tafel (of het aanrecht!).
Zet daar ook de soeppan neer en laat iedereen lekker zelf zijn soto vullen en op smaak maken.
Bron: Gaby
Gepubliceerd door: Bourgondië
|
|
De ketumbar, kunyit, trassi, knoflook, kemiri en ui met wat zout fijnmaken en in 1½ eetlepel olie fruiten.
Doe er nu een paar glazen water bij en kook hierin de kip zacht met bijvoeging van de gebraden knoflook, gesneden daun bawang en een stukje sereh.
De laksa, kool, eieren en aardappelen gaar koken en snijden.
De daun bawang, kucai en selderie worden heel fijn gesneden en rauw gebruikt.
Plaats op elk bord wat van de gesneden kool, laksa, eieren, aardappelen, daun bawang, kucai, selderie en bawang goreng.
Daarna een paar soeplepels van de soto er overheen.
Voor de sambal maakt men fijn: 3 gekookte kemiris, 3 gekookte cabé (rode peper), 3 rawits, ¼ theelepel trassi en wat zout.
Men kan ook wat citroensap en kecap er bij nemen.
|
|
Breng 1 liter water aan de kook en kook hierin de rijst in 13 minuten gaar.
Giet de rijst af, laat even uitdampen en roer goed om.
Kook de eieren ca. 7 minuten in een andere pan.
Snij ondertussen de kipfilet in kleine blokjes, de spitskool in reepjes en de lente-ui in dunne ringetjes.
Doe 50 cl water en de soto ayam paste in een pan, roer totdat de paste is opgelost.
Voeg de kipblokjes toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep daarna 2 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de spitskool toe en kook deze één minuutje mee.
Doe ditzelfde hierna ook met de taugé .
Verwarm het geheel nog een halve minuut, snij ondertussen de eieren in kwarten en verdeel de rijst over 2 kommen.
Serveer de soep over de rijst en garneer met de eieren, pinda's en lente-ui.
Zin in een pittige soep? Voeg een gesneden chilipeper toe.
|
|
Wrijf 3 eetlepels uisnippers met de knoflook, laos em koenjit tot een brij.
Breng de kip aan de kook met ruim 2 liter water, zout, peperkorrels, gemberwortel, salamblaadjes en sereh.
Haal de kip, als hij gaar is, uit de pan en ontdoe hem van het borstvlees, dat kleingesneden samen met de gewreven kruiden wordt aangefruit in 2 eetlepels olie.
De gefruite massa wordt nu weer in de zacht doorkokende bouillon terug gedaan.
Laat het geheel nog een half uur zacht doorkoken.
Ontdoe de kip nu van de beentjes en zeentjes en minder mooie stukken en snijd het vlees in kleine stukjes die weer in de bouillon worden terug gedaan.
Spoel de taugé af onder de warmwaterkraan en laat deze uitlekken.
Snijd de aardappelen in blokjes.
Bak het restant van de uien in de rest van de olie goudbruin en knapperig en snijd de gepelde eieren in partjes.
Rangschik al deze apart bereide ingrediënten op kleine schaaltjes en doe hetzelfde met de gehakte bieslook.
Doe de kippenbouillon met het kippenvlees in een terrine en serveer in een diep bord.
Van alle ingrediënten iets in het bord en daarna de hete bouillon met kippenvlees eroverheen doen.