Saté ayam - I

Indonesische kipsaté

Saté ayam

  • 800 g (of meer) kipdij
  • 1 flinke ui
  • 3 tenen knoflook
  • ½ limoen (sap)
  • 1 theel. ketoembar, korianderzaad
  • 1 theel. djahé, gember
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. gula djawa, of 1 theel. suiker
  • 1 theel. sambal
  • ½ theel. djintan, komijnzaad
  • 5 eetl. ketjap manis

Meng in een flinke kom de ketjap manis met het limoensap, ketoembar, djahé, djintan, laos, gula djawa of suiker en sambal.
Meng tot een gladde marinade.
Snijd de tenen knoflook en ui in grove stukken en meng deze door de marinade.
Snijd de kipdijfilet in kleine stukjes en meng deze grondig door de zojuist gemaakte marinade.
Laat nu lekker lang, afgedekt in de koelkast, intrekken minimaal 1 à 2 uur, maar langer is beter.
Verwijder de stukken knoflook en ui en rijg de stukjes kip aan een satéprikker.
Zorg ervoor dat je de satéprikkers van te voren een uurtje in koud water hebt gelegd, dat voorkomt het aanbranden van het hout.
Steek de barbecue aan en zodra er een laagje as is te zien op de kolen, plaats je het grillrooster en sluit het deksel.
Zorg ervoor dat alle ventilatieopeningen volledig geopend zijn.
Laat de barbecue goed heet worden (interne temperatuur minimaal 200 °C).
Barbecue de stokjes enkele minuten per kant.

Heerlijk met zelfgemaakte satésaus, atjar, gebakken uitjes, rijst en kroepoek.

Bron: Smaakmenutie


Saté ayam - II

Saté ayam

voor 2 personen

  • 2 eetl. ketjap manis
  • 1 theel. gemalen koriander, ketoembar
  • 1 theel. sambal oelek
  • 1 teentje knoflook
 
  • 250 g kipfilet of kippendijfilet
  • 1 eetl. wokolie of plantaardige olie
  • 1 pot pindasaus evt. mild

Meng voor de marinade de ketjap manis, koriander, sambal oelek en het knoflooteentje in een kom door elkaar.
Snijd de kipfilet in blokjes.
Marineer de kipblokjes ca. 15 minuten in de marinade.
Rijg de kipblokjes op satéstokjes en bestrijk ze met de olie.
Verhit een grillpan en gril de saté ayam aan beide zijden 2 à 3 minuten.
Verwarm de satésaus.
Serveer de saté ayam met de satésaus.

Lekker met nasi en kroepoek Bali.

Bron: Conimex

Terug