Sambal goreng van varkensvlees

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 4 ons varkenslappen, dikke plakjes snijden, groter dan hachévlees
  • 7 sjalotjes of 2 grote uien, fijn snijden
  • 1 teentje knoflook, fijn snijden
  • 1 eetl. sambal oelek, of ½ voor wie niet van pedis houden
  • 4 grote tomaten, in stukken of plakken snijden
  • 1 hele sereh wortel, in 4 stukken snijden
  • 1 eierlepel djahé
  • 3 djeroek poeroet
  • 3 salamblaadjes
  • zout naar smaak
  • citroensap of 1 eetl. azijn

In een braadpan 1 à 2 eetlepels olie doen, zodra de olie goed warm is de uien, knoflook, sambal, djahé, sereh, djeroekblaadjes en salamblaadjes er in doen.
Dit alles even doorfruiten, goed roeren om aanbranden te voorkomen.
Dan het vlees, tomaten, citroensap, enzovoort er bij doen.
Het geheel goed mengen, deksel er op en verder gaar smoren totdat het vlees zacht is.
Af en toe flink scheppen en roeren en een heel klein beetje water erbij doen, voor de rest naar eigen smaak aanvullen, met veel of weinig jus.

Geen soep er van maken en in dit gerecht beslist geen suiker doen (wat bij de meeste gerechten / sambal gorengs wel wordt gedaan).

Bron: Indisch kookboek

Terug