Sambal goreng daging - I

Indonesisch rundvlees in kokossaus

Sambal goreng daging

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • ½ ui
  • 500 g magere runderlappen
  • zout & peper
  • 25 g boter of margarine
  • ¼ vleesbouillontablet
  • 1 eetl. (wijn)azijn
  • 200 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 takje verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • ½ theel. oregano
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetl. pindakaas
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. serehpoeder
  • 2 theel. sambal oelek
  • 1 zakje santen, 30 g

De ui pellen en snipperen.
Het vlees bestrooien met zout en peper.
In een braadpan boter verhitten.
Vlees (in gedeelten) in 5 minuten bruin bakken, halverwege keren.
De ui 2 minuten zachtjes meebakken.
Bouillontablet erboven verkruimelen.
Toevoegen: azijn, tomatenblokjes met vocht, tijm, laurierblaadjes en oregano.
Het vlees afgedekt in 2½ uur zachtjes gaarstoven.
De runderlappen in blokjes snijden.
De knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
Pindakaas, gemberpoeder, serehpoeder en sambal erdoor roeren.
Kruidenmengsel, santen en 15 centiliter water door vlees met tomaat roeren.
Aan de kook brengen en afgedekt nog 30 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen.

Serveren met nasi goreng en komkommersla.

Bron: Esther's recepten


Sambal goreng daging - II

Sambal goreng van magere runderlappen

  • 4 ons magere runderlappen
  • 6 sjalotten of 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 salamblaadjes
  • 3 djeroekblaadjes
 
  • 1 theel. laospoeder
  • 1 à 2 theel. sambal oelek, naar smaak
  • 2 eetl. citroensap of azijn
  • 1 eetl. kecap
  • zout, naar smaak

Vlees in kleine plakjes snijden, dikker dan een rijksdaalder of iets dikker maar dan vierkant of in een rechthoek.
De uien en knoflook heel fijn snijden, kruidenblaadjes goed wassen.
In 2 eetlepels olie de uien fruiten samen met sambal, goed roeren.
Zijn de uien half gaar dan de laospoeder erbij doen, weer goed mengen, kruidenblaadjes er bij doen, daarna het vlees en citroensap.
Alles goed mengen en dan het deksel er op.
Het vlees moet in zijn eigen vocht gaar smoren op een klein pitje (spaarbrander).
Af en toe roeren maar verder het deksel er op laten en even mee laten koken.
Als het vlees nog niet zacht genoeg is, dan wat water of bouillon erbij doen en verder laten sudderen tot het vlees zacht genoeg is.

Bron: Indisch kookboek

Terug