Sayur oblok oblok - I

Indonesisch groentegerecht

Sayur oblok oblok

  • 25 cl dikke kokosmelk
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g tofu, ½ blok
  • 200 g tempeh, ½ blok
  • 150 g witte- of spitskool
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 blaadjes salam
  • 1 stengel sereh, gekneusd
  • 1 rode peper, lombok, of meer
  • ½ winterpeen
  • 2 theel. trassi
  • 2 theel. laos
  • 1 eetl. olie

Snijd de tempeh en tofu in blokjes en/of reepjes.
Of kies voor 1 blok tempeh of tofu.
Verhit een laagje zonnebloemolie in een wok of braadpan en frituur de tempeh en tofu enkele minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Maak ondertussen de bumbu door met de foodprocessor of (kom van de) staafmixer de knoflook, sjalotten, trassi, laos en olie te mixen tot een gladde pasta.
Snijd ook alvast ede winterpeen in blokjes of reepjes en dop de sperziebonen en snijd doormidden.
Als je geen kant-en-klare kool hebt gekocht snijd deze dan eveneens fijn.

Sayur oblok oblok
Sayur oblok oblok

Verwijder de meeste olie uit de wok of pan waar je zojuist de tempeh en tofu in hebt gefrituurd.
Fruit vervolgens de bumbu even 2 à 3 minuten aan op matig vuur.
Voeg de kokosmelk en 25 cl water toe.
Breng net niet aan de kook.
Voeg de sereh en salam toe.
Voeg nu ook alle gesneden groenten toe en laat het geheel 15 minuutjes pruttelen met deksel op de pan.
Snijd de lombok in ringetjes en voeg na 15 minuten toe aan het geheel.
Voeg nu ook de tofu en tempeh toe.
Laat het geheel nog 5 minuten pruttelen zonder deksel zodat het wat kan indikken.

Bron: Smaakmenutie


Sayur oblok oblok - II

  • 1 tahukoek
  • 1 tempehkoek
  • 200 g sperziebonen, beter haricots verts
  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode en 4 groene lomboks
  • 3 theel. trassi
  • 2 theel. asem / citroenzuur
  • 2 theel. zout
  • 2 theel. goeladjawa / bruine suiker
  • 1 theel. ketumbar
  • ½ theel. djintan
  • 2 theel. kunyit / kunir / kurkuma
  • 3 salamblaadjes, laurier
  • 4 à 5 djoeroekpoeroet blaadjes, citroenblad
  • ½ theel. laos
  • 3 eetl. olie
  • ½ blok santen, niet opgelost
  • enkele peteh-boontjes

Snij de tahu en de tempeh in grove dobbelstenen.
Frituur ze apart van elkaar enkele minuten.
Laten uitlekken en uit elkaar houden.
Snij de boontjes in grove stukken overdwars.
De sjalotten, knoflook en ontpitte lomboks fijnsnijden of kneuzen met de trassi, asem, zout, goela djawa, ketumbar, djintan en kunyit.
Voeg hier de salam, djeroek poeroet en laos aan toe.
Het geheel van de kruiden in de olie gedurende 3 minuten fruiten op niet al te hoog vuur.
Vervolgens 3 koppen heet water erbij gieten en flink roeren.
Deksel op de pan en op zacht vuur 4 à 5 minuten laten doorsudderen.
Vervolgens de boontjes en de tempeh erbij, en weer 3 à 4 minuten laten doorsudderen met de deksel op de pan.
Nu de santen erin laten smelten.
Wanneer dit goed gesmolten is, de peteh-boontjes en tahu toevoegen en voorzichtig mengen, zodat de tahu niet wordt gekneusd.
Bij teveel indampen wat heet water toevoegen.
Nog enkele minuten laten pruttelen zonder deksel, af en toe omroeren.
Als u het wilt bewaren of invriezen, OPEN laten afkoelen (santengerechten mogen nooit afgedekt afkoelen) en pas als het geheel is afgekoeld, invriezen.

Bron: PM3 Receptensite

Terug