Sayur boontjes

Sayur boontjes

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 400 g sperziebonen
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes salam, Indonesische laurier
  • 1 stengel sereh, citroengras
  • 1 lombok, rode peper
  • ½ groentebouillonblokje
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. trassi
  • 1 eetl. kecap manis
  • 1 eetl. gula Jawa
  • 16½ cl kokosmelk, 1 klein blikje

Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en kook de boontjes ongeveer 6 minuten.
Spoel daarna direct af onder ijskoud water zodat ze niet verder garen.
Neem de kom van de (staaf)mixer en maak ondertussen een bumbu van de sjalotten, knoflooktenen, rode peper, laos, djahé, trassi en een scheut olie.

Sayur boontjes
Sayur boontjes
Sayur boontjes

Bak de bumbu 2 à 3 minuten aan in een wok.
Voeg vervolgens de gula Jawa en kecap manis toe en meng door het geheel.
Voeg vervolgens 10 cl water toe samen met en het groentebouillonblokje verkruimeld toe.
Voeg tevens de kokosmelk toe.
Laat het geheel op matig vuur pruttelen zonder deksel.
Voeg ook de gekneusde stengel sereh toe en de blaadjes.
Laat enkele minuten ietwat indikken.
Doe de sperziebonen erbij en laat (af en toe omscheppen) de boontjes weer warm worden en nog wat verder garen.
Als de saus de gewenste dikte heeft kan je het serveren.
Je kan ook de boontjes garen in de saus.
Dit duurt dan wat langer (30 minuten) maar dan hoef je de boontjes niet voor te koken.
Voeg naar smaak extra rode peper toe.

Bron: Smaakmenutie

Terug